• Instagram    Viber

 • Studentski domovi – spisak svih domova u Beogradu!

  Studentski domovi u Beogradu

  Studentski domovi u Beogradu – sve o studentskim domovima na jednom mestu!

  Da li si znao/la da postoji čitav niz benefita koji dolaze sa životom u studentskim domovima? Osim što su prilagođeni potrebama studenata, studentski domovi pružaju priliku za sticanje novih prijateljstava, zajedničke avanture i nezaboravne trenutke.

  Uz to, smeštaj u studentskim domovima omogućava ti da se potpuno posvetiš svojim studijama, jer su sve praktične stvari već rešene.

  Saznaj šta su to studentski domovi, kako da dobiješ smeštaj u studentskom domu, koja je cena smeštaja u studentkom domu, koji su uslovi za konkurisanje, kao i koji studentski dom da odabereš!

  Studentski domovi u Beogradu – konkurs za smeštaj u studentskim domovima

  Studentski domovi u Beogradu - konkurs

  Proces prijavljivanja za smeštaj u studentskim domovima za brucoše počinje u septembru, dok za studente starijih godina rok za prijavu počinje početkom školske godine.

  Prilikom rangiranja studenata za mesto u studentskom domu uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi (za brucoše) ili prosek ocena tokom studiranja (za studente viših godina) i prihod po članu domaćinstva studenta. Obrasci za konkurs se uzimaju na fakultetu i potom se vraćaju popunjeni.

  Raspodela mesta u studentskim domovima se vrši po fakultetima, osim za brucoše za koje je raspodela jedinstvena na nivou Univerziteta. Studentski domovi u kojima se smeštaju studenti sa posebnim potrebama podležu specifičnim uslovima konkurisanja.

  Ako imaš sreće da ostvariš pravo na smeštaj, možeš da biraš mesto u nekom od studentskih domova prema svojoj poziciji na konačnoj rang-listi.


  Pročitaj više o studentskim menzama u Beogradu na: STUDENTSKE MENZE U BEOGRADU


  Nakon što si izabrao/la dom i dobio/la uput za useljenje, sledi korak je zdravstveni pregled u Studentskoj poliklinici. Podaci o obavljenom pregledu se zatim upisuju na tvoju studentsku karticu, čime se završava deo administrativnih priprema.

  Za sam proces useljenja u studentski dom, pripremi uput, indeks, ličnu kartu i studentsku karticu. Na blagajni doma izmiri sve propisane obaveze, a u magacinu preuzmi posteljinu i ključ sobe. I to je to! Sve što ti preostaje jeste da uđeš u svoju sobu i time zvanično postaješ stanovnik jednog od studentskih domova u Beogradu.

  Studentski domovi u Beogradu – cena smeštajaStudentski domovi - cena

  Ukoliko si ikada guglao/la ‘studentski domovi cena‘ ili ‘studentski domovi ekonomska cena‘ ili se pitao/la koja je razlika između ekonomske cene i cene smeštaja za budžetske studente, evo odgovora!

  Ako si budžetski student, imaš sreće! Ovo ti omogućava da živiš u srcu Beograda po sniženim budžetskim cenama. U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja u studentskim domovima u Beogradu se kreće od 1.300 do 3.190 dinara mesečno.

  Ukoliko si samofinansirajući student imaš priliku da se smestiš u studentske domove nakon budžetske raspodele, mada je cena smeštaja nešto viša. Cena smeštaja u studentskim domovima po ekonomskoj ceni iznosi od 8.000 do 13.000 dinara.

  Mesečnu stanarinu plaćaš do 10. u mesecu za tekući mesec na blagajni doma ili na infokiosku.

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  U okviru ustanove Studentski centar Beograd, postoji 14 studentskih domova. Studentski domovi su raspoređeni u šest opština: Novi Beograd, Zvezdara, Palilula, Voždovac, Čukarica i Zemun.
  Ukupni smeštajni kapaciteti svih Studentskih domova u Beogradu je oko 10.500 mesta.

  Studentski dom „Studentski grad“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 18, 45, 65, 71, 72, 75, 77, 601, 610, 611

  Kapacitet: 4.406 mesta

  Kategorija: I

  Adresa: Tošin bunar 143-151

  Tel. 011 3102 181

  Prvi na listi, kada je spisak studentskih domova u Beogradu u pitanju, jeste Studentski dom “Studentski grad” ili kako ga svi znaju – Studenjak! Ovo je jedno od najvećih studentskih naselja na Balkanu, sa čak četiri bloka, F i G krilima, koji čine jedinstvenu studentsku oazu. Nastao je između 1949. i 1955. godine, a krajem devedesetih prošlog veka doživeo je grandioznu rekonstrukciju.

  Studentski dom „Studentski grad“ je pravo studentsko carstvo, sa preko 4.000 krevetnih mesta. Sobe su raznovrsne – dvokrevetne, trokrevetne i apartmani. Opremljene su osnovnim stvarima poput kreveta, radnih stolova, plakara i polica. Svaki blok doma ima čitaonice, crtaonice, perionice veša, TV salu, prodavnice mešovite robe i video nadzor.

  Studenjak ima i studentski restoran, gril restoran, letnju baštu Fontana, diskoteku, poštu, menjačnicu i internet centar. Posebna atrakcija je i Dom kulture Studentski grad sa prostranom čitaonicom, pozorišnom i bioskopskom salom, salom za konferencije i tribine, bibliotekom, galerijom, knjižarom i kafe Bistro.

  Studentski dom „Karaburma“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 25, 25P, 27, 32, 74; Tramvaji – 12

  Kapacitet: 1.170 mesta

  Kategorija: III

  Adresa: Mije Kovačevića 7b

  Tel. 011 2079 724

  Studentski dom “Karaburma” je srce mladalačkih avantura! Ovaj dom, drugi po veličini u okviru Studentskog centra Beograd, izgrađen je 1978. godine. Poznat je po A i B bloku, soliterima od 17 i 14 spratova.

  U Kuli A smeštene su devojke, a u Kuli B mladići. Sobe su jednokrevetne i dvokrevetne, opremljene svim potrebnim, a kupatila na svakom spratu zadovoljavaju standarde.

  Infrastruktura doma obuhvata čitaonicu, male i velike sale za tribine, vajarski, slikarski i muzički atelje, restoran, kafić s baštom i perionicu veša. U domu se nalazi i portirnica, perionica veša, ambulanta, zubna ambulanta, pošta, prodavnica, fotokopirnica, teretana, frizerski salon, diskoteka i studentski klub.

  Studentski dom „Kralj Aleksandar I“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 25, 26, 27, 32, 65, 74, EKO1; Tramvaji – 2, 5, 6, 7, 12, 14.

  Kapacitet: 526 mesta

  Kategorija: I

  Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 75

  Tel. 011 3400 452

  Studentski dom “Kralj Aleksandar I” je spoj autentičnosti i tradicije! Poznat i kao Studentki dom Lola, ovaj dom se ističe svojim prelepim enterijerom i savremenim sadržajima. Otvoren je u aprilu 1928. godine, a danas je jedan od najlepših i najmodernijih studentskih domova sa 195 soba.

  Tokom Drugog svetskog rata, dom je privremeno izgubio svoju svrhu, ali je 1946. godine ponovno postao dom za studente pod imenom narodnog heroja – Ivo Lola Ribar. Iako mu je 2004. vraćen originalni naziv, studenti ga i dalje s ljubavlju zovu Lola.

  U ponudi Studentskog doma Lola su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Jedan deo kapaciteta služi kao hostel tokom godine, a u letnjoj sezoni kapacitet se značajno povećava. Svaka soba ima čajnu kuhinju, zasebno kupatilo, direktnu telefonsku liniju i internu kablovsku televiziju.

  Studentski dom „4. april“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 33, 47, 48, 50; Tramvaji – 9, 10, 14

  Kapacitet doma: 857 mesta

  Kategorija: I (blok A), II (blok B)

  Adresa: Vojvode Stepe 320

  Tel. 011 3955 887

  Studentski dom “4. april” je izgrađen 1965. godine, sastoji se od dva paviljona, smešten na Voždovcu, u neposrednoj blizini Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole, kao i Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta.

  Sobe u Studentskom domu “4. april” su opremljene krevetima, radnim stolovima, plakarima, policama, direktnom telefonskom linijom, internom kablovskom televizijom, čajnom kuhinjom i kupatilom (u bloku A). U bloku B, kupatila su spratna. U ženskom bloku A, sobe su većinom prve kategorije, sa zasebnim kupatilima, dok su muške sobe u bloku B druge kategorije, sa zajedničkim kupatilima.

  Studentski dom „Košutnjak“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 23, 53

  Kapacitet: 333 mesta

  Kategorija: I

  Adresa: Blagoja Parovića 156

  Tel. 011 3530 200

  Studentski dom “Košutnjak”  je smešten u prelepom okruženju parka Košutnjak, daleko od gradske vreve, ovaj dom pruža jedinstveno studentsko iskustvo.

  Građen 1963. godine, a renoviran 1986. godine, nastao je kao rezultat investicionog programa odobrenog 1960. godine, dom je prvobitno bio namenjen smeštaju studenata Fakulteta za fizičko vaspitanje.

  Danas Studentski dom “Košutnjak”, sa dva bloka – A i B, pruža dom za studente različitih fakulteta, posebno za one sa Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje. Sobe su raznovrsne – jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne, opremljene krevetima, radnim stolovima, stolicama, plakarim i policama, kupatilom, hodnikom sa čajnom kuhinjom, direktnom telefonskom linijom i internom kablovskom televizijom.

  Lokacija studentskog doma Košutnjak je posebno atraktivna, blizu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Šumarskog fakulteta i Više hotelijerske škole. U neposrednoj blizini se nalazi park/šuma Košutnjak, omiljeno izletište studenata sa otvorenim bazenima, veštačkim ski stazama i raznim rekreacionim sadržajima.

  Studentski dom „Patris Lumumba“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 25, 27 ,27Е, 27,32, 74; Tramvaji – 3, 12

  Kapacitet: 1.020 mesta

  Kategorija: I, II, III, IV

  Adresa: Ljubice Luković 1

  Tel. 011 2076 003

  Studentski dom “Patris Lumumba”, poznat i kao Patris je izgrađen 1962. godine, ovaj dom je stecište najvećeg broja brucoša svake godine.

  Na Severnom bulevaru, tokom 1961. godine, nikao je Patris Lumumba. Sa svojih šest objekata pruža preko 1.000 mesta za stanovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Kroz godine, dom je prošao kroz nekoliko renoviranja, uključujući potpunu rekonstrukciju II bloka 2013. godine i otvaranje novog studentskog restorana 2012. godine.

  Smeštaj u Studentskom domu “Patris Lumumba” je raspoređen po blokovima, a uslovi variraju po kategorijama. Prvi blok je namenjen isključivo studentima, ne i studentkinjama, dok su drugi i treći blok mešoviti. Sadržaj soba uključuje osnovne elemente poput kreveta, radnih stolova, plakara i telefonskih linija.

  Studentski dom „Rifat Burdžević“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobus – 46, 55, 77, 79; Tramvaji – 5, 6, 7, 14; Trolejbusi – 28, 40

  Kapacitet: 367 mesta

  Kategorija: II

  Adresa: Milana Rakića 77

  Tel. 011 3812 300, 3812 400, 3812 500

  Studentski dom “Rifat Burdžević” je legendaran dom sa dušom! Izgrađen 1948. godine, Rifat Burdžević je prvi studentski dom nakon Drugog svetskog rata. Deo doma rezervisan je za strane studente iz Evrope, Azije i Severne Amerike koji studiraju u Srbiji ili su deo programa razmene.

  Sa ukupno 187 soba, Studentski dom “Rifat Burdžević” se sastoji od dvospratne zgrade sa ženskim sobama na prvom spratu i muškim na drugom. Sobe su opremljene svim potrebnim sadržajima, uključujući krevete, radne stolove, stolice, lampe, plakare, police, direktne telefonske linije, priključke za satelitsku televiziju i internet. Pored jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih opcija, strani studenti imaju posebne mini apartmane I kategorije.

  Pored Zvezdarske šume, sportskog centra Olimp, stadiona FK Hajduk, Bulevara kralja Aleksandra i Zvezdara teatra, dom je okružen raznim sadržajima.

  Studentski dom „Slobodan Penezić“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobus – 46, 55, 77, 79; Tramvaji – 5, 6, 7, 14; Trolejbusi – 28, 40

  Kapacitet: 759 mesta

  Kategorija: II

  Adresa: Bana Ivaniša bb

  Tel. 011 3400 384

  Studentski dom “Slobodan Penezić” na Zvezdari, smiren i skladan, ovaj dom predstavljaju tri zgrade, smeštene u mirnom kraju Zvezdare, blizu Sportskog centra Olimp i Zvezdarske šume.

  Izgrađen 1964. godine, dom je nazvan po narodnom heroju Slobodanu Peneziću Krcunu. Nekoliko decenija kasnije, unapređivani su uslovi za stanovanje i društveni život studenata-stanara u Peneziću.

  Sa 378 studentskih soba, Studentski dom “Slobodan Penezić” pruža idealno okruženje za učenje jer je zaštićen od gradske buke. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, raspoređene u tri bloka. Prvi blok je namenjen devojkama, dok su druga dva rezervisana za mladiće. Svaka soba ima priključak za internet.

  Dom nema svoj restoran, pa se njegovi stanari hrane u restoranu susednog doma Rifat Burdžević koji je udaljen oko 200 metara.

  Studentski dom „Vera Blagojević I“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 48, 65, 77; Tramvaji – 2, 5, 10

  Kapacitet: 45 soba

  Kategorija: I

  Adresa: Kraljice Marije 48

  Tel. 011 3204 057

  Studentski dom “Vera Blagojević I” je mesto gde se istorija spaja sa savremenim udobnostima! Ovaj dom, prvobitno poznat kao Kraljica Marija, izgrađen je 1936. godine i predstavljao je prvi ženski studentski dom u Beogradu. Posvećen kraljici Mariji, kasnije je preimenovan u Vera Blagojević.

  Nakon godina borbe, studentkinje Univerziteta u Beogradu su 1936. godine konačno dobile svoj dom, a septembra 1950. godine, Ministarstvo za nauku i kulturu donelo je odluku da se dom Osmana Đikića preda na upravljanje Vera Blagojević I. Tako je nastao i Vera Blagojević II, pružajući još jedan dom studentkinjama.

  Sobe u Studentskom domu Vera I su dvokrevetne, trokrevetne i apartmani, opremljeni krevetima, radnim stolovima, plakarima i policama. Pored osnovne opreme, sadrže i direktnu telefonsku liniju, priključak za satelitsku i internu kablovsku televiziju, a neke imaju i čajnu kuhinju i kupatilo.

  Stanarke doma se hrane u studentskom restoranu u Đušinoj ulici i domu Kralj Aleksandar I. Sve sadržaje doma Vera Blagojević I mogu koristiti i stanarke Vera Blagojević II.

  Studentski dom „Vera Blagojević II“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 48, 65, 77; Tramvaji – 2, 5, 10

  Kapacitet: 67 soba

  Kategorija: III

  Adresa: Dalmatinska 37

  Tel. 011 3204 055

  Studentski dom “Vera Blagojević II” je jedan od prvih ženskih studentskih domova u Beogradu, smešten u srcu grada u dve zgrade, pružajući isključivo dom studentkinjama.

  Istorija ovog doma je fascinantna. Nakon dugogodišnje borbe, beogradske studentkinje su 1936. godine dobile svoj prvi dom, nazvan Kraljica Marija, zahvaljujući donaciji kraljice Marije. Kasnije, u periodu SFRJ, dom je preimenovan u Vera Blagojević.

  U istom periodu, osnovan je i dom Osman Đikić za studente muslimanske veroispovesti, a posle Drugog svetskog rata sva imovina ovog doma preneta je na studentski dom Vera Blagojević, pružajući studentkinjama drugi dom, poznat kao Vera Blagojević II.

  Smeštaj u domu Vera II ima svoje specifičnosti u odnosu na Vera I. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i apartmani, opremljeni osnovnim stvarima poput kreveta, radnih stolova, plakara i polica, uz dodatak direktnih telefonskih linija. Kupatila su zajednička po spratovima, a studentkinje mogu koristiti i perionicu veša.


  Pročitaj više o gradskom prevozu u Beogradu na: GRADSKI PREVOZ


  Studentski dom „Žarko Marinović“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 17, 73, 84, 704, 706, 707

  Kapacitet: 155 mesta

  Kategorija: IV

  Adresa: Cara Dušana 254, Zemun

  Tel. 011 3713 400

  Studentski dom “Žarko Marinović”, smešten u Zemunu, sa sobom novi bogato nasleđe. Sa korenom koji seže do 1956. godine kao internat Više pedagoške škole za ekonomiju domaćinstva, danas je dom sa 46 studentskih soba. Najveći deo studenata čine brucoši, a ostatak mesta zauzimaju studenti starijih godina. Sa kapacitetom od 155 mesta, predstavlja najmanji, ali jednako važan deo Studentskog centra Beograd.

  Sobe su raznovrsne – jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Specifičnost doma leži i u tome što je većina soba četvorokrevetna, pogodna za zajedničko iskustvo. Opremljene su osnovnim stvarima poput kreveta, radnih stolova, plakara i polica, a kupatila su zajednička na svakom spratu.

  Studentski dom “Žarko Marinović” je posebno omiljen među studentima Visoke medicinske i Kriminalističko policijske akademije, budući da deli prostor sa ovim obrazovnim ustanovama. U blizini se nalazi i Poljoprivredni fakultet, a lako je pristupiti i drugim visokoškolskim institucijama na Novom Beogradu.

  Studentski dom „Mika Mitrović“

  Spisak studentskih domova u Beogradu

  Linije gradskog prevoza: Autobusi – 25, 27, 27Е, 32, 74; Tramvaji – 3, 12

  Kapacitet: 162 mesta

  Kategorija: II

  Adresa: Kralja Vladimira 33

  Tel. 011 3954 779

  Poslednji, ali ništa manje bitan, kada je spisak studentskih domova u Beogradu u pitanju, jeste Studentski dom “Mika Mitrović”. Započet je 1954. godine i prvobitno je planiran kao Dom za stara lica. Međutim, zbog velikog broja studenata obolelih od tuberkuloze, postao je dom za oporavljanje od ove bolesti. Renoviran je 2012. godine, prilagođavajući se potrebama studenata sa invaliditetom, hroničnim bolestima i rekovalescentima, ali sada otvoren za sve studente.

  Danas, Studentski dom “Mika Mitrović” predstavlja najmoderniji objekat Univerzitetskog studentskog centra Beograd. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, opremljene svime što je potrebno za ugodan boravak. Miran deo Voždovca, gde je smešten dom, pruža odlične uslove za učenje i opuštanje.

  Infrastruktura doma obuhvata studentski restoran, čitaonicu, perionicu veša, studentski klub, TV salu, internet centar i sportski teren. Dom je prilagođen studentima sa posebnim potrebama.

  Stanari studentskog doma Mika Mitrović često organizuju sportska takmičenja, tematske večeri i druženja, pa ako je ovo nešto što ti zvuči primamljivo, razmisli o apliciranju na baš ovaj studentski dom.

  Studentski domovi u Beogradu – zaključak

  Studentski domovi u Beogradu

  Sada, kada imaš sve informacije na dohvat ruke o tome šta su studenski domovi i šta ti tačno koji studentski dom pruža, želimo ti uspešnu prijavu i srećno useljenje!

  Ukoliko, iz bilo kog razloga, ne uspeš da se smestiš u studentski dom, nema potrebe za brigu! Privatni smeštaj je takođe odlična opcija, a za pronalaženje informacija, smeštaja ili cimera, preporučujemo da istražiš Facebook grupu “SBU – Stanovi, domovi, kartice”.

  Pogledaj: SBU – Stanovi, domovi, kartice

  Podelite tekst: