Flat Preloader Icon

Biblioteke – spisak svih biblioteka u Beogradu!

Biblioteke u Beogradu

Biblioteke u Beogradu – saznaj najbitnije informacije!

Dobrodošao/la u svet knjiga, znanja i avantura koje te čekaju u bibliotekama širom Beograda! U ovom tekstu ćeš imati priliku da procitaš i informišeš se o svim bibliotekama u Beogradu, saznaš na kojim adresama ih možeš naći, kolike su članarine, kao i sve ostale bitne informacije.

Ukoliko imaš potrebu da se učlanis u neku od biblioteka u Beogradu, mi smo tu da ti pomognemo da odabereš upravo onu koja najviše odgovara tvojim potrebama!

  • Biblioteka grada Beograda

Biblioteka grada Beograda

Adresa: Knez Mihailova 56

Telefon: 011 20 24 000

Veb sajt: www.bgb.rs

Da li si znao/la da se u samom srcu Beograda krije prava riznica znanja i kulturnih blaga? Da, govorimo o Biblioteci grada Beograda! Ne samo da je najveća biblioteka u zemlji, već je i pravo mesto gde možeš pronaći inspiraciju, istražiti nove svetove i proširiti svoje vidike.

Nalazi se na svima nama dragoj adresi – Knez Mihailova 56. Međutim, Biblioteka grada Beograda nije samo jedan objekat – to je mreža od 13 opštinskih biblioteka sa preko 80 ogranaka širom grada. To znači da ne moraš daleko ići da bi došao/la do svog omiljenog mesta za čitanje ili istraživanje.

Sa preko 1,8 miliona bibliotečkih jedinica, ova biblioteka ima nešto za svakoga. Bilo da si zaljubljenik u klasičnu književnost, nauku, ili pak u potrazi za najnovijim bestselerima, Biblioteka grada Beograda će te oduševiti.

Ako se pitaš koliko je teško postati član ove fantastične biblioteke, ne brini. Sa oko 100.000 članova, Biblioteka grada Beograda je otvorena za sve ljubitelje knjiga koji žele da im se pridruže.

Ali, Biblioteka grada Beograda nije samo mesto za čitanje knjiga – to je centar kulturnih i obrazovnih događaja. Sa preko 3.000 programa godišnje, ova biblioteka je živo mesto gde se odvijaju razgovori, predavanja, izložbe i još mnogo toga.

Dakle, ako si u potrazi za izvorom znanja, inspiracije ili jednostavno želiš da otkriješ nešto novo, ne traži dalje od Biblioteke grada Beograda. Poseti ih već danas!

  • Narodna biblioteka Srbije

Narodna biblioteka Srbije

Adresa: Skerlićeva 1

Telefon: 011 24 51 242

Veb sajt: www.nb.rs

Na adresi Skerlićeva 1, čeka te oaza mira i znanja – Narodna biblioteka Srbije. Osnovana još 1832. godine, ova biblioteka je pravo mesto gde se rađaju ideje. Osim što je domaćin mnogim studentskim istraživanjima, ova biblioteka je i centar kulturnih dešavanja, od predstavljanja novih knjiga do koncerata klasične muzike. Zaroni u svet reči i oseti magiju koja se rađa između korica knjiga!

Kao najstarija kulturna ustanova u Srbiji, ova biblioteka ima jedinstvenu misiju – da podrži razvoj nauke, obrazovanja i bibliografske građe. Ali, ne samo to! U njoj se odvijaju nezaboravni događaji poput predstavljanja novih knjiga, naučnih skupova i koncerata klasične muzike. Smeštena u impozantnoj zgradi koja je svečano otvorena 6. aprila 1973. godine, predstavlja pravo kulturno blago pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kada su u pitanju tvoje akademske potrebe, na raspolaganju ti je šest čitaonica, a najveća među njima može primiti čak 300 studenata. Ovde možeš pripremati ispite, pisati seminarske radove, magistarske teze ili doktorske disertacije. Ali pazi, unos privatnih knjiga nije dozvoljen!

Takođe, istraži bogatstvo periodike i posebnih fondova, zaroni u svet muzikalija ili istražuj arheografsku čitaonicu – sve je to deo tvog iskustva u Narodnoj biblioteci Srbije.

Dakle, kada su biblioteke u Beogradu u pitenju, ukoliko si u potrazi za idealnim mestom koje spaja studiranje, istraživanje i kulturne događaje, poseti Narodnu biblioteku i prepusti se čarima znanja u srcu Beograda.

  • Biblioteka Doma kulture Studentski Grad

Biblioteka Doma kulture Studentski Grad

Adresa: Bulevar Zorana Đinđića 179

Telefon: 011 31 93 928

Veb sajt: www.dksg.rs/biblioteka

Bulevar Zorana Đinđića 179 je adresa gde se tvoje studentsko srce susreće sa nepreglednim svetom informacija. Biblioteka Doma kulture Studentski Grad je tvoja ulaznica u svet znanja, avanture i inspiracije!

Svake godine, oko 2.000-2.500 studenata svih fakulteta i viših škola u Beogradu pronalazi svoj kutak u ovoj biblioteci. Biblioteka Doma kulture Studentski Grad ti nudi četiri čitaonice sa čak 500 udobnih mesta, gde se svakodnevno okuplja nekoliko stotina, a tokom ispitnih rokova i više od hiljadu studenata.

Biblioteka Doma kulture Studentski Grad nije samo prostor za čitanje i učenje, već i tvoj pouzdan vodič kroz mora literature i nauke. Na raspolaganju ti je impresivan fond od preko 50.000 knjiga i 65 naslova periodike, pokrivajući sve oblasti koje se proučavaju na beogradskim univerzitetima. Da ne zaboravimo ni aktuelnu beletristiku koja će te inspirisati i osvežiti.

Biblioteka Doma kulture Studentski Grad je i deo sistema Virtuelne Biblioteke Srbije pod COBISS platformom i pruža ti most ka znanju i izvorima koji će te osnažiti u tvojim istraživanjima.

Kao student, verovatno tražiš pristupačna rešenja. Godišnja članarina u Biblioteci Doma kulture Studentski Grad iznosi samo 1.000 rsd, a za upis ti je potrebna samo jedna fotografija, lična karta i indeks. Novi članovi se mogu upisati radnim danima od 8 do 20 časova, tako da ne oklevaj i pridruži im se.

  • Biblioteka „Svetozar Marković“

 

Biblioteke u Beogradu

Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 71

Telefon: 011 33 70 509

Veb sajt: https://www.unilib.rs/

Na Bulevaru Kralja Aleksandra 71, nalazi se srce beogradske intelektualne scene – Univerzitetska Biblioteka „Svetozar Marković“.  Otvorena još davne 1921. godine, ova biblioteka je najveća biblioteka ovog tipa u zemlji.

Kada kročiš unutra, dočeka te širok spektar literature, elektronskih baza podataka i čitaonica koje su spremne da budu tvoj drugi dom. Ako ti je potrebna literatura koju ne možeš pronaći ni u jednoj drugoj biblioteci, ne brini – Biblioteka “Svetozar Marković” verovatno ima rešenje za tebe! Putem međubibliotečke pozajmice iz zemlje i inostranstva, tvoji zahtevi za znanjem biće ispunjeni.

Takođe, da bi ti pružila najbolje iskustvo, biblioteka je omogućila pristup centralnom elektronskom katalogu Srbije sa neverovatnih 1.500.000 zapisa koji su samo jedan klik daleko od tebe!

Godišnja članarina za studente državnih fakulteta iznosi samo 1.000 rsd! Za istraživače iz inostranstva, mesečna članarina je takođe pristupačna – samo 600 rsd! I ne brini, ako želiš samo povremeno da uživaš u ovoj čaroliji, postoji opcija privremenog članstva po veoma pristupačnim cenama!

Radno vreme biblioteke prilagođeno je tvojim potrebama – radnim danima od 08 do 20 h, a subotom od 08 do 14 h. Biblioteka “Svetozar Marković” čeka da ti otvori svoja vrata i pomogne ti da započneš svoju avanturu u svetu znanja!

  • Biblioteka Srpske akademije nauke i umetnosti

Biblioteka Srpske akademije nauke i umetnosti

Adresa: Knez Mihailova 35

Telefon: 011 12 027 239

Veb sajt: www.sanu.ac.rs/jedinice/biblioteka-sanu/

Da li tražiš mesto gde možeš da proširiš svoje znanje, istražiš svet nauke i umetnosti ili jednostavno uživaš u čitanju? Biblioteka Srpske akademije nauke i umetnosti je mesto za to!

Nalazi se na jednoj od najpoznatijih beogradskih adresa – Knez Mihailova 35. Kada su u pitanju biblioteke u Beogradu, ako si u potrazi za knjigama na stranim jezicima ili domaćim izdanjima, Biblioteka SANU je pravo mesto za tebe. Svojom bogatom kolekcijom od oko 1.300.000 publikacija, među kojima su 650.000 monografija i 650.000 svezaka časopisa, lako ćeš pronaći ono što ti je potrebno.

Znaj da oko 70% fonda ove biblioteke čine knjige na stranim jezicima, što znači da ćeš imati priliku da istražuješ na mnogim jezicima širom sveta. Takođe, bez obzira da li te zanima istorija, medicina, književnost ili bilo koja druga oblast, Biblioteka SANU je tu da ti pruži potrebne resurse za tvoje istraživačke poduhvate.

Radno vreme biblioteke je radnim danima od 08:00 do 20:00 časova. Dakle, bez obzira na to da li si jutarnja ptica ili noćna sova, uvek možete svratiti ovde i uživati u mirnoj atmosferi koja je odlična za učenje i istraživanje.

  • Biblioteka „Hose Jero“ Instituta Servantes

 

Biblioteke u Beogradu

Adresa: Čika Ljubina 19

Telefon: 011 30 34 191

Veb sajt: www.belgrado.cervantes.es/rs/biblioteka_srpski

Čika Ljubina 19 je adresa gde se susreću kulture i jezici, sa bogatim fondom španske i hispanoameričke književnosti, ova biblioteka je tvoj vodič kroz svet koji čeka da ga istražiš.

Otvorena je za sve znatiželjnike i entuzijaste koji žele istražiti bogatstvo španske književnosti i kulture. Ovde možeš zaroniti u svet Servantesa, Lorke, Nerude i mnogih drugih velikana hispanske književnosti.

Što se tiče praktičnih detalja, ne brini! Da bi postao/la član biblioteke, potrebno je samo popuniti jednostavan formular i platiti godišnju članarinu.

Biblioteka „Hose Jero“ Instituta Servantes nudi mnogo više od samo knjiga. Tu su i filmovi, muzika, čitaonica, pa čak i pristup internetu. Dakle, ako ti je potreban izvor inspiracije, ili samo mirno mesto za učenje ili istraživanje, Biblioteka “Hose Jero” je idealno mesto za tebe.

Radno vreme je prilagođeno studentskom rasporedu, pa ih možeš posetiti od ponedeljka do četvrtka od 11 do 19 sati, a petkom i subotom od 11 do 15 sati.


Ogranci Biblioteke grada Beograda po opštinama:

BARAJEVO
„Jovan Dučić“, Miodraga Vukovića 2, tel. 011 83 00 389
Ogranci:
„Branko Radičević“, Meljak, Maršala Tita 32
Vranić, Trg palih boraca 1, tel. 011 83 32 780

VOŽDOVAC
„Dositej Obradović“
, Ustanička 125c, tel. 011 28 92 913, 28 91 460
Ogranci:
„Milorad Panić Surep“, Ustanička 66, tel. 011 24 49 463
„Karađorđe“, Vojvode Stepe 112, tel. 011 24 91 557
„Milutin Uskoković“, Braće Jerković 89, tel. 011 39 81 859
„Filip Višnjić“, Vojvode Stepe 261, tel. 011 24 66 780
„Milan Milićević“, Erčanska 1, Ripanj

VRAČAR
„Petar Kočić“
, Viška 3, tel. 011 24 30 250
upravnik, tel/faks: 011 36 92 090
Dečje odeljenje „Rastko“, Viška 3, tel: 011 24 57 561
Ogranci:
„Borislav Pekić“, Gružanska 3, tel. 011 28 36 379
„Laza Lazarević“, Svetozara Markovića 23-25, tel. 011 36 92 854
„Slobodan Marković“, Južni bulevar 32, tel. 011 24 53 471

GROCKA
„Ilija Garašanin“
, Bulevar oslobođenja 11, tel. 011 85 01 081
Dečje odeljenje, Bulevar oslobođenja 23, tel. 011 85 01 966
Ogranci:
Vrčin, 29. novembra 25, tel. 011 80 54 437
Kaluđerica, Kralja Petra 7, tel. 011 30 47 379

ZVEZDARA
„Vuk Karadžić“, 
Ćirila i Metodija 2a, tel. 011 24 22 003
+ Dečje odeljenje
Ogranci:
„Branko Miljković“, Bulevar kralja Aleksandra 298, tel. 011 24 11 563
„Radoje Domanović“, Bulevar kralja Aleksandra 323, tel. 011 24 15 433
„Blažo Šćepanović“, Učiteljska 60, tel. 011 28 94 001
„Stanislav Vinaver“, Veljka Dugoševića 18-20, tel. 011 24 23 766
„Dragiša Vitošević“, Mirijevski venac 4, tel. 011 34 29 303
„Jefimija“, Ustanička 194, tel. 011 28 93 014

ZEMUN
„Sveti Sava“
, Petra Zrinjskog 8, tel. 011 26 18 146, tel/faks: 011 21 06 784
Dečje odeljenje „Sveti Sava“, Petra Zrinjskog 8, tel. 011 26 18 146
Ogranci:
„Gornji grad“, Cara Dušana 123, tel. 011 26 19 780
„Zemun Polje“, Dušana Madžarčića 5, tel. 011 37 55 277
„Karađorđev trg“, Karađorđeva 1, tel. 011 26 04 451
„Novi grad“, Prvomajska 8, tel. 011 26 14 107
„Nova Galenika“, Koste Dragićevića 37, tel. 011 21 01 397
Batajnica, Majke Jugovića 2, tel. 011 78 70 343
Dobanovci, Karađorđev trg 2
Surčin, Vojvođanska 79, tel. 011 84 40 308

MLADENOVAC
„Despot Stefan Lazarević“, Kralja Petra Prvog 175, tel. 011 82 30 200
+ Dečje odeljenje

NOVI BEOGRAD
„Vuk Karadžić“, Bulevar Zorana Đinđića 152a, tel. 011 26 97 427
Ogranci:
„Fontana“, Pariske komune 13/I, tel. 011 26 93 636
+ Odeljenje za decu
„Vasko Popa“, Bulevar Zorana Đinđića 44, 011 31 18 925
„Vladan Desnica“, Bulevar Milutina Milankovića 34, tel. 011 21 36 256
„Marija Ilić Agapova“, Narodnih heroja 42, tel. 011 21 38 064
„Bežanija“, Pere Segedinca 13, tel. 011 21 68 897
„Meša Selimović“, Jurija Gagarina 81, tel. 011 21 64 882
„Pero Slijepčević“, Jurija Gagarina 96, tel. 011 17 76 482
„Sava“, Jurija Gagarina 221, tel. 011 21 64 878

RAKOVICA
„Miodrag Bulatović“, Bogdana Žerajića 24a, tel. 011 35 83 340
Ogranci:
„Miroslav Antić“, Vidikovački venac 61a, Vidikovac, tel. 011 23 37 780
„Dušan Matić“, Slavoljuba Vuksanovića 1, Miljakovac II, tel. 011 35 92 875
„Ivo Andrić“, Milorada Draškovića 28, Petlovo brdo, tel. 011 23 33 224
„Miloš Crnjanski“, Pilota Mihaila Petrovića 12, Rakovica, tel. 011 25 61 038
„Isidora Sekulić“, Milene Pavlović Barili 6v, Resnik, tel. 011 25 48 706

SAVSKI VENAC
„Isidora Sekulić“, Vase Pelagića 33, tel. 011 26 51 082, tel/faks: 011 26 52 262
Dečje odeljenje „Vojislav Ilić“, Vase Pelagića 33, tel. 011 26 52 262
Ogranci:
„Jovan Jovanović Zmaj“, Ljutice Bogdana 2, tel. 011 26 60 553
„Veselin Masleša“, Resavska 78, tel. 011 26 59 744
„Bora Stanković“, Gavrila Principa 40, tel. 011 36 14 591
„Veljko Petrović“, Banjički venac 28a, tel. 011 26 66 147

SOPOT
„Milovan Vidaković“, Kosmajski trg 7, tel. 011 82 57 318
+ Dečje odeljenje
Ogranci:
Mali Požarevac, Kosmajski trg 1, tel. 011 82 56 600
Ralja, Bate Mirkovića 21, 011 82 57 015
Brana Aksentijević, Rogača, Kosmajska 155, tel. 011 82 55 012

STARI GRAD
„Đorđe Jovanović“, Zmaj Jovina 1, tel. 011 26 37 664, 26 23 526
Dečje odeljenje „Dragan Lukić“, Studentski trg 19, tel. 011 26 20 867
Ogranak:
„Jovan Popović“, Mike Alasa 44, tel. 011 21 87 338

ČUKARICA
„Laza Kostić“, Turgenjevljeva 5, tel. 011 35 55 123, tel/faks: 011 35 53 011
Ogranci:
„Prometej“, Požeška 83a, tel. 011 35 58 135
„Duško Radović“, Kosmajska 56a, Cerak, tel. 011 25 00 576
„Đura Jakšić“, Srpskih vladara 6, Železnik, tel. 011 25 71 180
„Branko Ćopić“, Mihaila Valtrovića 36, Žarkovo, tel. 011 23 95 503


Biblioteke Beograda – spisak: ostale biblioteke

Biblioteka „Milutin Bojić“, Ilije Garašanina 5, tel. 011 32 42 418, www.milutinbojic.org.rs
Biblioteka „Vlada Aksentijević“Obrenovac, Miloša Obrenovića 182, tel. 011 87 21 129


Svaka od ovih biblioteka čeka da je istražiš. Dobro razmisli koja najviše odgovara tvojoj lokaciji i akademskim potrebama. I zapamti, svaka knjiga je nova avantura, a svaka reč nova inspiracija!


Pročitaj još: Studentske ustanove u Beogradu


Podelite tekst: