• Instagram    Viber

 • Intervju sa Mariom Dimitrijevićem – virtuozom na gitari

  Intervju sa Mariom Dimitrijevićem - virtuozom na gitari

  Mario Dimitrijević, student na doktorskim studijama i virtuoz na gitari koji svojom muzikom osvaja srca ljubitelja džeza širom regiona. Rođen u Leskovcu, ovaj talentovani muzičar je već u detinjstvu pokazao izuzetan dar za muziku, a danas je prepoznat kao jedan od najsjajnijih predstavnika džez scene u Srbiji.

  Sa počecima u bendu IQV – EKV tribute bend, Mario je brzo sticao popularnost svojim izuzetnim umećem na gitari. Međutim, njegov talenat nije stao na tome. Danas, kao lider sopstvenog kvarteta, Mario Dimitrijević Quartet, nastupa širom zemlje donoseći publici nezaboravna iskustva i čaroliju džeza.

  Jedan od najznačajnijih momenata u njegovoj karijeri svakako je nastup na prestižnom “Nisville Jazz Festivalu”, gde je sa svojim kvartetom oduševio publiku i potvrdio svoj status kao vrhunski mladi muzičar.

  Skorašnji izlazak njegovog novog albuma pod nazivom “Blue or What” predstavlja još jedan važan korak u njegovom umetničkom putovanju. Ovaj album donosi osvežavajući spoj autentičnog džeza i bluza, istovremeno očuvajući Mariov stil i muzičku estetiku.

  U ovom ekskluzivnom intervjuu, bilo nam je zadovoljstvo da porazgovaramo sa Mariom Dimitrijevićem o njegovom muzičkom putovanju, inspiraciji i planovima za budućnost, kao i o njegovom najnovijem muzičkom dostignuću, albumu “Blue or What”. Saznajte više o čoveku čije gitarske note osvajaju duše i putuju kroz vreme i prostor, prožimajući svaku česticu sveta džeza.

  Intervju sa Mariom Dimitrijevićem - virtuozom na gitari
  1. Reci nam više o svojim studijama (šta studiraš, koji ti je omiljeni deo studiranja, čemu te je fakultet naučio i sl.)?

  Završio sam osnovne studije na odseku za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, master studije na programu Primenjena istraživanja muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a trenutno sam na doktorskim studijama iz oblasti Digitalne umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Fakultetsko obrazovanje me je navelo da razvijem veliku ljubav prema znanju i istraživanju kao i da kroz bavljenje umetnošću otkrijem delove sopstvene ličnosti koji su mi bili nepoznati.

  2. Podeli sa nama svoj pogled na muziku i na umetnost uopšte, posebno s obzirom na veliku popularnost digitalne umetnosti?

  Digitalna umetnost se ubrzano razvija poslednjih godina, zajedno sa napretkom tehnologije. S obzirom na to da se bavim i drugim vrstama umetnosti kao što su crtanje, slikanje, video i dizajn, upis na doktorske studije iz oblasti digitalne umetnosti je bio logičan korak u mojoj akademskoj karijeri. Na umetnost gledam kao na jednu plemenitu tvorevinu ljudskog duha koja predstavlja artikulaciju naše svakodnevnice i raznih ljudskih stanja koja ne mogu biti objašnjena racionalno.

  3. Reci nam više o svom albumu „Blue or What?”,  kao i da li ti je neka od numera na njemu posebno bliska srcu?

  Kompozicije sa tog albuma su nastale tokom mog školovanja u Skoplju. Ponosan sam na taj projekat, s obzirom da je to moj album prvenac, pa su mi tako sve numere podjednako drage. Naziv nasovne numere, odnosno samog albuma objašnjava njegovu suštinu. U prevodu znači “Plavo ili šta?”. To je pitanje koje sam sebi postavio kada sam komponovao numeru „Blue or What?” što upućuje na to da je zvuk albuma stilski neodređen, odnosno da predstavlja nešto između bluza i džeza.

  Intervju sa Mariom Dimitrijevićem - virtuozom na gitari
  4. Da li postoji vreme kada nisi bio siguran u svoj uspeh? Reci nam više o tom vremenu, šta ti je pomoglo?. Imaš li životnu filozofiju? Koji je tvoj najbolji savet mladim ljudima koji pronalaze sebe?

  Naravno, sumnja u sebe je u određenoj meri prisutna kod svake osobe koja se bavi bilo kojim vidom kreativnog rada. Do toga dolazi zato što je vrednost kreativnog rada direktno proporcionalna stepenu iskrenosti koja nužno podrazumeva ranjivost, odnosno njeno javno pokazivanje. Što se tiče životne filozofije, mogu reći da život posmatram kroz prizmu ljubavi koja svemu daje smisao i predstavlja zvezdu vodilju tokom nekih tmurnih dana. Mladim ljudima bih dao savet da neprestano istražuju i razmišljaju, da budu uporni i da ne veruju nekim dominantnim izvorima informacija koji pokušavaju da kreiraju lažne vrednosti i estetske standarde.

  5. Ispričaj nam nešto više o svojim novim projektima i šta možemo da očekujemo od tebe u bliskoj budućnosti?

  U planu su dva albuma na kojima vredno radim već godinu dana, tako da bih na proleće verovatno ušao u studio. Takođe, planiram da završim i jedan multimedijalni projekat koji će biti uvertira za moj završni doktorski rad.

  Pogledaj Marijev cover pesme Ne kuni me, ne ruži me, majko na: https://www.youtube.com/

  Podelite tekst: