Konkurs za nagradu – Volonteri prirodi po meri 2024

Konkurs za nagradu – Volonteri prirodi po meri 2024

Prepoznajući i vrednujući izuzetna angažovanja pojedinaca koji volonterski sprovode aktivnosti na zaštiti prirode, a motivisani dugogodišnjim radom sa volonterima, kao i radom na zaštiti i očuvanju biodiverziteta i zaštićenih područja, Mladi istraživači Srbije otvaraju ovogodišnji konkurs „Volonteri prirodi po meri“.

Godišnja nagrada za volontere u zaštiti prirode ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada, saradnje i uključivanja građana u procese donošenja odluka vezanih za zaštitu prirode.

Iako zvanično nije dovoljno vrednovano i priznato, volontersko angažovanje pojedinaca na zaštiti prirode u Srbiji je tradicionalno i veoma rasprostranjeno.

Nagrada „Volonteri prirodi po meri“ je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i ostalim partnerima na projektu „Zajedno za životnu sredinu“, stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

Takođe, ova nagrada ima za cilj da poveća podršku građana zaštićenim područjima i promoviše volontiranje kao društvenu vrednost. Upravljači zaštićenih područja u Srbiji nemaju resurse da sprovedu sve mere očuvanja te je angažovanje volontera veoma važno jer su volonteri ti koji obavljaju brojne radove na terenu, poput čišćenja staništa, uklanjanja invazivnih biljnih vrsta, itd.

S druge strane, volontiranje u prirodi stvara trajne veze između ljudi i prirode. Ovom nagradom želimo da stimulišemo upravljače zaštićenih područja i građane da zajedno rade na očuvanju biodiverziteta i zaštiti prirode.

KRITERIJUMI za nominaciju volontera:

Molimo Vas da pažljivo pročitate kriterijume i razmotrite da li osoba koju predlažete ispunjava uslove za konkurisanje za nagradu.

  1. Nagrada je namenjena isključivo pojedincima. Dobitnik/dobitnica nagrade može da bude deo neke organizacije, institucije ili neformalne grupe ali je kandidujete kao pojedinca.
  2. Nagrada NE može biti dodeljena pojedincima koji za svoje aktivnosti na zaštiti prirode dobijaju materijalnu naknadu.
  3. Nagrađuje se volonterski rad na zaštiti prirode. Aktivnosti koje je nominovani volonter/volonterka sprovodio nisu ograničene samo na zaštićena područja već obuhvataju i druge vidove rada na zaštiti prirode.
  4. Volonterski rad treba da ima dokazano pozitivan uticaj na zaštitu prirode. Potrebno je da postoje jasni rezultati, koji mogu da budu da potvrde stručne osobe.
  5. Volontiranje za dobrobit kućnih ljubimaca nije uključeno u ovaj konkurs.
  6. Nominovani/nominovana treba da budu državljani Republike Srbije.
  7. Ne postoji ograničenje u godinama. Nominovani/nominovana mogu da budu kako maloletna lica (uz potvrdu da je volonterski rad odobren od strane roditelja/staratelja) tako i starija lica.
  8. Stažisti u institucijama, preduzećima i drugim subjektima koji upravljaju zaštićenim područjima nisu volonteri te se njihova kandidatura ne prihvata.
  9. Nominovani/nominovana ne može da bude osoba koja ima veze sa korupcijom, diskriminacijom i ekološkim ekstremizmom.
  10. Poželjno je da nominovani/nominovana ima podršku lokalne zajednice za aktivnosti.

Procedura prijavljivanja:

Pored popunjavanja onlajn prijave, potrebno je poslati i 3-5 fotografija koje ilustruju volonterske aktivnosti.

Prijave se šalje isključivo putem popunjenog formulara na ovom LINKU.

Rok za prijavu

Prijave za nagradu možete slati do 06. maja 2024. godine do 17:00 (CET).

Odluku o dobitniku nagrade „Volonteri prirodi po meri 2024“ će doneti komisija sastavljena od stručnjaka iz institucija i organizacija civilnog društva. Imena članova komisije će biti objavljena nakon donošenja odluke. Ime nagrađenog/nagrađene će biti objavljeno sredinom maja. Ceremonija dodele nagrade će biti održana 22. maja 2024. godine, na Međunarodni dan biodiverziteta.

Za više informacija, možete se javiti Mladim istraživačima Srbije na telefon 011 311 13 14.

Program se realizuje u okviru petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), udruženjem ENECA, međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC) i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Podelite tekst: