Smanjenje menstrualnog siromaštva: donirajmo higijenske uloške

Podrži smanjenje menstrualnog siromaštva: donirajmo higijenske uloške.

Ženska inicijativa “Roze zastava” poziva sve građane i građanke i poslovnu zajednicu da svojim donacijama putem platforme Donacije.rs smanje menstrualno siromaštvo u Republici Srbiji!

 

Šta je menstrualno siromaštvo?

U mnogim zajednicama, menstruacija se još uvek smatra tabuom, a menstrualno siromaštvo koje podrazumeva nemogućnost kupovine menstrualnih proizvoda, kao i sticanje znanja o istom su samo neke od tema o kojima možeš više da se informišeš putem naše kampanje. Ženska inicijativa “Roze zastava” kroz svoj rad na smanjenju menstrualnog siromaštva deluje već dve godine širom naše zemlje i regiona. Do sada, našu inicijativu podržali su fakulteti sa četiri različita Univerziteta, kao i dve srednje škole i veliki broj organizacija i kompanija. Tokom dve godine inicijative obezbeđivanja besplatnih higijenskih uložaka, preko 10.000 studentkinja moglo je svakodnevno da se osloni na istu i u onim iznenadnim danima, da budu sigurne da uvek ima taj jedan hitan uložak.

Smatramo da je naša dužnost da se borimo za bolje uslove žena u našem društvu kao i za prilagođavanje različitih okruženja tokom školovanja ili zaposlenja. Rodna ravnopravnost je možda polje u kom smo napravili mnogo koraka napred, ali to ne znači da je naša misija završena – time obezbeđujemo sigurnu i bezbednu budućnost, ali i jednake šanse i početni start za sve devojčice, devojke i žene, što je složićemo se svi  ISTINSKA RAVNOPRAVOST.

Usled brzog, stresnog i svakodnevnog funkcionisanja na fakultetu, kako smo i same deo njega, shvatile smo da nam je potrebno nešto što će nam omogućiti sigurnost i lakoću u obavljanju svih obaveza tokom naših studentskih dana. Upravo takvi studentski dani, mogu doneti promene u našem telu i tako nas iznenaditi menstrualnim ciklusom. Zato, odlučile smo da različitim akcijama u narednom periodu obezbedimo besplatne higijenske uloške za sve studentkinje na Univerzitetu u Novom Sadu.

 

Kako donirati?

Zbog svakodnevnih podsticaja da ova inicijativa nastavi sa svojim radom, pokrenule smo kampanju na platformi Donacije.rs koja će nam pomoći u održivosti ove ideje. Ova kampanja ima za cilj sakupljanje donacija radi osnaživanja studentkinja na fakultetima na Univerzitetu u Novom Sadu! Donacije.rs je platforma za zajednično finansiranje (crowdfunding) neprofitnih kampanja u Srbiji koju danas vodi Catalyst Balkans.

Zato, ukoliko želiš da podržiš našu borbu u suzbijanju menstrualnog siromaštva to možeš da učiniš tako što ćeš donirati i/ili podeliti kampanju preko bilo koje onlajn platforme i tako uticati na ostvarenje cilja naše kampanje.

Mala donacija može napraviti veliku razliku u životu žene koja se suočava s menstrualnim siromaštvom!

Više informacija o kampanji putem sajta DONACIJE.RS ili putem Instagram stranice ŽENSKA_INICIJATIVA.

Podelite tekst: