Flat Preloader Icon

Kako napisati CV i motivaciono pismo?

Kako da napisem CV i motivaciono pismo

Saznaj šta je to CV i čemu CV služi. Saznaj šta je to motivaciono pismo!

CV (Curriculum Vitae) ili radna biografija za posao je dokument koji opisuje tvoje kvalifikacije, obrazovanje i radno iskustvo. CV zajedno sa motivacionim pismom formira prvi utisak o tebi kod potencijalnog poslodavca i cilj CV-a i motivacionog pisma je da ti obezbedi razgovor za posao.

Šta treba da sadrži dobar CV koji će skrenuti pažnju baš na tebe?

Svaki CV treba da sadrži nekoliko osnovnih informacija o tebi, a to su: lični podaci, podaci o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, radno iskustvo, ostale sposobnosti, interesovanja, prakse, volontiranja, dodatne informacije i td.

Koje su to najčešće greške u pisanju CV-a

Najčešće greške u pisanju CV-a su: previše dug CV, previše kratak CV, previše korišćenje prvog lica “ja”, pravopisne greške, gramatičke greške, loše odabrana fotografija, loše formatiran tekst, loše organizovan prikaz informacija (bez logične hronologije informacija).

Formatiranje prilikom pisanja CV-a

Za pisanje CV obrasca koristi neki od ovih fontova: Verdana, Calibri, Century Gothic ili Tahoma. Veličina fonta neka bude 10 ili 12, a boja crna. Velika slova izbegavaj, eventualno ih koristi za naslove i podnaslove. Boldovanja koristi samo za važna naglašavanja u tekstu. Izbegavaj duge rečenice, koristi font sa kvačicama.

Kako da napišeš dobro motivaciono pismo?

U motivacionom pismu treba da napišeš šta te konkretno motiviše da konkurišeš za posao koji tražiš. U najkraćim crtama objasni šta te konkretno motiviše da radiš na tom mestu i u toj organizaciji, i najkraće objasni koristi koje bi organizacija mogla imati od tebe.

Za više informacija kliknite na Kako da napišem dobar CV koji će se razlikovati u gomili drugih?

Podelite tekst:

Ostavite komentar