• Instagram    Viber

 • Kako da se pripremim za razgovor za posao?

  Kako da se pripremim za razgovor za posao

  Saznaj kako da se pripremiš za razgovor za posao!

  Dok koračaš ka vratima poslovnog sveta, postavljanje pitanja poput “Kako da se pripremim za razgovor za posao?” je prirodan deo tvog istraživanja nepoznatog. Nema potrebe za nervozom jer smo tu da ti pružimo vodič kroz lavirint koji su pitanja i odgovori za razgovor za posao. Spreman/na si? Odlično! Hajde zajedno da istražimo kako da se pripremiš za svoj prvi veliki poslovni izazov.

  Kako da se pripremiš za razgovor za posao?

  Kako se pripremiti za razgovor za posao?

  Pre nego što zaronimo dublje u ovu temu, važno je shvatiti da je priprema za razgovor za posao ključ uspešnog završetka istog. Ovaj proces ti omogućava da pokažeš svoje sposobnosti, znanje i posvećenost poziciji za koju se prijavljuješ.

  Počni istraživanjem kompanije kod koje apliciraš. Nemoj ostati na površini; zaroni u srce njihove kulture, vrednosti i prošlih postignuća. Razumevanje misije i ciljeva kompanije pomaže ti da tokom razgovora za posao pokažeš da si informisan/a i posvećen/a uklapanju u njihovu viziju.

  Istraživanje kompanije ne služi samo tome da odgovoriš na pitanja na razgovoru za posao. To je tvoja prilika za samopromociju. Kroz svoje odgovore, pokaži kako tvoje veštine i vrednosti odgovaraju specifičnostima kompanije. Ovo stvaranje paralele između tebe i firme, kroz razgovor za posao, čini te izuzetno privlačnim kandidatom.

  Kako da odgovoriš na trik pitanja na razgovoru za posao?

  Trik pitanja na razgovoru za posao

  Priprema za razgovor za posao je dobar trenutak da razmotriš ovu temu. Razmišljaj unapred o mogućim “trik” pitanjima. Na primer, jedno od čestih trik pitanja je “Koja je Vaša najveća slabost?”.

  Pripremi se tako što ćeš identifikovati svoje slabosti, ali istovremeno naglasiti kako aktivno radiš na njihovom poboljšanju. Nemoj upasti u zamku i reći “Preveliki sam perfekcionista” i sl. Time ne ukazuješ na koje načine radiš na tome, a ukazuješ na nedostatak iskustva i promišljanja.

  Budi iskren/a, ali pametno koristi svaku priliku da pokažeš svoj potencijal kada odgovaraš na ovakva pitanja na razgovoru za posao.


  Pročitaj: Kako da se prijaviš za posao preko telefona?


  Koliko traje razgovor za posao?

  Koliko traje razgovor za posao?” – ovo je često pitanje koje prolazi kroz glavu svakog kandidata dok se priprema za razgovor za posao. Obično, razgovor za posao traje između 30 minuta i sat vremena. Međutim, važno je napomenuti da dužina može varirati u zavisnosti od kompanije i pozicije za koju se prijavljuješ.

  Na primer, poslovi koji zahtevaju dublje tehničko razumevanje ili analitičke veštine mogu zahtevati duži intervju za posao. Takođe, to može biti intervju sa poslodavcem ili HR službom, zato se  spremi za sve i ne zaboravi na osnovno pravilo: bitna je konciznost i fokusiranost.

  Budi svestan/a vremena i odgovaraj na pitanja na razgovoru za posao jasno i efikasno. Izbegavaj duge odgovore koji skreću sa glavne teme!

  Razgovor za posao: Kako da ostaviš jak utisak?

  Razgovor za posao: Kako da ostaviš jak utisak?

  Prvi utisak je od suštinskog značaja! Tvoja odevna kombinacija čini prvi deo tvoje priče. Obuci nešto što odražava profesionalizam, ali i tvoju ličnost, time automatski šalješ poruku o svojoj ozbiljnosti.

  Kada se dođeš na razgovor za posao osmehni se, čvrsto stisni ruku poslodavcu ili HR osobi, održavaj kontakt očima. Ne, to ne znači neprestano gledanje u oči bez treptanja, već mislimo na pravilan balans. Gledanje u oči pokazuje tvoju pažnju, interesovanje i samopouzdanje kada je razgovor za posao u pitanju.

  Pravilna gestikulacija, izgovor i pažljivo slušanje takođe su ključni faktori u ostavljanju dobrog utiska na razgovoru za posao. Poslodavci traže kandidate koji su sigurni u sebe i sposobni komunicirati efikasno zato je bitno da to i pokažeš na razgovoru za posao.

  Zamisli ovo kao svoj trenutak na pozornici – svetla su uperena u tebe, publika, tj. poslodavac, pažljivo prati svaki tvoj korak. Zvuči pomalo zastrašujuće, ali prvi utisak na razgovoru za posao je ključan i može biti ono što će te izdvojiti iz mnoštva. Dobro ga iskoristi!

  Pitanja i odgovori za razgovor za posao: Vežbaj ih unapred!

  Pitanja i odgovori za razgovor za posao

  Kod pitanja i odgovora za razgovor za posao je ključna upravo sama priprema za razgovor za posao. Vežbaj sa prijateljem ili članom porodice pitanja koja bi mogla doći na razgovoru.

  Nemoj samo čitati pitanja i razmišljati o odgovorima u svom umu. Stvarna priprema za razgovor za posao uključuje postavljanje i odgovaranje na pitanja naglas. Ovaj korak će ti pomoći da se navikneš na verbalno izražavanje svojih misli i ideja, a ne samo na mentalno procesuiranje. Takođe, kroz vežbu sa partnerom, stičeš samouverenost koja će biti ključna kada stvarno dođeš na razgovor za posao.

  Nakon vežbi, zatraži konstruktivan feedback od svog sparing partnera. Pitaj ih za mišljenje o tvojim zamišljenim pitanjima i odgovorima za razgovor za posao, tonu glasa i opštem utisku. Ova povratna informacija će ti pomoći da identifikuješ oblasti koje možeš dodatno poboljšati, kako bi tvoja priprema za razgovor za posao bila uspešna.

  Kako da se pripremiš za razgovor za posao: Najčešća pitanja na razgovoru za posao!

  Kako da se pripremiš za razgovor za posao?

  Intervju sa poslodavcem može biti izazovan, ali ne dozvoli da te to obeshrabri. Pravilna priprema za razgovor za posao uključuje i istraživanje tipičnih pitanja koja postavljaju poslodavci, kao i razmatranje kako biste odgovorili na njih. Budi spreman/na da pokažeš svoje veštine, iskustvo i motivaciju.


  Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje plaćene poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi


  Najčešća pitanja na razgovoru za posao su:

  • Recite mi nešto o sebi.
  • Koje su Vaše vrline?
  • Kako rešavate konflikte?
  • Zašto želite ovaj posao?
  • Gde biste voleli da budete u svojoj karijeri za pet godina?
  • Koja je Vaša idealna kompanija?
  • Šta Vas je privuklo ovoj kompaniji?
  • Zašto bi trebalo da Vas zaposlimo?
  • Šta vam se najmanje dopalo na poslednjem poslu?
  • Kada ste bili najzadovoljniji svojim poslom?

  Razmišljaj unapred o odgovorima na ova pitanja i pokaži kako tvoje veštine i vrednosti odgovaraju potrebama kompanije u kojoj imaš razgovor za posao.

  Pitanja za intervju za posao: Postavi ih i ti!

  Pitanja za intervju za posao

  Nemoj zaboraviti da i ti imaš pravo postavljati pitanja na razgovoru za posao! To pokazuje tvoju ozbiljnost i interesovanje za poziciju, kao i temeljnost tvojih priprema za razgovor za posao.

  Postavi pitanja koja će ti pomoći da bolje razumeš kompaniju i radno okruženje, a koja će takođe pokazati poslodavcu da razmišljaš dugoročno. Pitanja poput “Kako kompanija podržava profesionalni razvoj svojih zaposlenih?” ili “Kakvi su planovi kompanije za naredne godine?” mogu otkriti tvoje dugoročne ambicije.

  Izbegavaj da postavljaš pitanja na koja lako možeš pronaći odgovore putem istraživanja kompanije na internetu pre razgovora za posao. Umesto toga, fokusiraj se na pitanja koja su specifična i direktno vezana za tvoju ulogu ili industriju, npr. pitanja o kulturi firme, pitanja o timu i sl.

  Takođe, pitanja o razvoju karijere su poželjna s obzirom da ovim ukazuješ na tvoju ambiciju i posvećenost ličnom usponu u okviru kompanije.

  Kako da se pripremiš za razgovor za posao: Poslednji saveti!

  Kako da se pripremiš za razgovor za posao

  Kada dođe sam razgovor za posao na red, ključno je da pokažeš autentičnost i svoju pravu ličnost. Poslodavci ne traže samo zaposlene sa usklađenim veštinama, već i osobe koje se organski uklapaju u timsku dinamiku.

  Evo nekoliko korisnih saveta: pokaži pozitivnost; uoči svoju unikatnost i iskaži je tokom odgovaranja na pitanja na razgovoru za posao; ako se razgovor okrene ka timskom radu, izrazi svoj entuzijazam za rad u timu i sl.

  Na kraju razgovora za posao, izrazi zahvalnost za priliku i svoju želju za dobijanjem pozicije. Ovo je prilika da pokažeš profesionalnost i poštovanje prema vremenu poslodavca.

  Poslovi za mlade: Pronađi svoju priliku

  Sada kada imaš ključne informacije i osećaš se spremno da zakoračiš u svet profesionalnog razvoja, sve što ti preostaje jeste da apliciraš na pozicije koje ti se sviđaju i napraviš prvi korak ka uspešnoj karijeri. Srećno na budućim razgovorima za posao!


  Pogledaj aktuelne oglase za posao: Poslovi za mlade


  Podelite tekst: