Flat Preloader Icon

Opisi poslova i zanimanja – šta znači koji posao

Opisi poslova

Pročitaj opise nekih od najpopularnijih poslova i zanimanja!

Dobrodošli u uzbudljivi svet poslova! Ukoliko si na početku karijere i tražiš svoj prvi posao, verovatno si se našao/la u situaciji da skroluješ kroz gomilu poslova i nailaziš na zanimanja za koje nemaš uvid šta tačno podrazumevaju i šta se zaista radi na toj radnoj poziciji.

Ako si se ikada pitao/la ’Šta radi komercijalista?’ ili ’Šta znači honorarni posao?’ i slično – na pravom si mestu!

Vrlo je lako na početku karijere biti zbunjen mnoštvom novih termina, a posebno nejasno može biti šta znači koje zanimanje. Zato smo ovde da ti pružimo detaljniji pregled nekih od najpopularnijih poslova i zanimanja za mlade i bliže te upoznamo sa njima.


 • Šta radi komercijalista?

Šta znači “komercijalista” i šta radi komercijalista? Komercijalista se bavi prodajom proizvoda ili usluga. To uključuje redovno kontaktiranje potencijalnih i postojećih kupaca, pregovaranje o uslovima prodaje, predlaganje proizvoda ili usluga koje najbolje odgovaraju potrebama klijenta i briga o njihovim zahtevima.

Komercijalisti često prate narudžbine, koordiniraju isporuku i rešavaju eventualne reklamacije. U ovom poslu je važna veština pregovaranja, izgradnje odnosa sa klijentima i upravljanja vremenom.

 • Šta radi Merchandiser?

Šta radi Merchandiser?

Često se pogrešno misli da komercijalista i merchandiser rade isti posao i da su ovo sinonimna zanimanja, međutim nije tako. Pre svega, razlika je u tome što merčandajzeri rade svoj posao na terenu. Oni se bave organizacijom i prezentacijom proizvoda u prodavnicama kako bi privukli kupce i povećali prodaju.

To uključuje postavljanje proizvoda na police, osiguravanje atraktivnog izgleda i postavljanje promotivnih materijala. Merchandiseri takođe prate nivo zaliha, vrše rotaciju proizvoda i daju povratne informacije o trendovima prodaje.

 • Šta je defektolog?

Vervotno si nekad čuo/la za posao defektologa i zapitao/la se šta je defektolog ili šta radi defektolog tačno. Evo odgovora! Defektolozi su profesionalci posvećeni podršci osobama s razvojnim teškoćama, poteškoćama u učenju ili izazovima u ponašanju.

Ovi stručnjaci rade u obrazovnim institucijama, društvenim organizacijama ili privatnoj praksi kako bi svojim učenicima pomogli da prevaziđu prepreke i postignu svoje akademske i lične ciljeve.

Takođe, često se postavlja pitanje da li je defektolog doktor. Iako defektolozi poseduju stručna znanja i veštine, ne moraju nužno biti doktori. To je profesionalna uloga koja se temelji na obrazovanju i iskustvu u oblastima poput psihologije, obrazovanja ili specijalnog obrazovanja.

 • Šta je logoped?

Šta je logoped

Ukoliko razmišljaš da upišeš FASPER, evo još jednog poznatog smera na tom fakultetu. Verovatno ti donekle poznata definicja posla logopeda. Konkretno, logopedi se bave jezičkim i komunikacionim poteškoćama. Oni rade s osobama i decom koji imaju teškoće u govoru, jeziku ili slušanju i pomažu im u razvoju veština komunikacije.

Čestu dilemu kod mladih predstavlja razlika između defektologa i logopeda: Dok su oba stručnjaka posvećena podršci učenicima, defektolozi se fokusiraju na različite aspekte razvojnih teškoća, dok se logopedi bave jezičkim i komunikacionim poteškoćama. Oba su zanimanja od izuzetnog značaja za stvaranje inkluzivnih i podržavajućih okruženja za sve učenike.

 • Šta radi Helpdesk asistent?

Pozicija Helpdesk asistenta je česta nedoumica kada su poslovi za mlade u pitanju. Helpdesk osoblje pruža tehničku ili opštu podršku korisnicima kompanije.

Definicija posla i njihova uloga je da primaju pozive, e-mailove ili online zahteve za pomoć i rešavaju različite probleme koje korisnici mogu imati.

To može uključivati rešavanje problema sa proizvodima, uputstva za korišćenje softvera ili usluga, ili pružanje informacija o proizvodima ili politikama kompanije. Helpdesk zaposleni moraju biti strpljivi, ljubazni i imati razvijene komunikacione veštine kako bi pružili efikasnu podršku korisnicima.


Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi


 • Šta radi recepcioner?

Recepcioner je prva osoba koju posetioci sretnu kada uđu u neku kompaniju, hotel i sl. Zadatak recepcionera je pružanje osnovnih informacija i usluga. Recepcioner odgovara na pozive, dočekuje posetioce, upućuje ih na odgovarajuće osobe ili odeljenja i vrši opšte administrativne zadatke.

 • Šta radi HR u firmi?

Šta radi HR u firmi?

Da li si se ikada pitao/la šta znači HR uopšte? Evo odgovora! Pored toga što je Hrvatski internet domen, mnogo bitnije značenje skraćenice HR za nas je Human Resources tj. ljudski resursi.

Kao što sam prevod kaže, HR sektor je odgovoran za upravljanje ljudskim resursima u kompaniji. To uključuje regrutaciju novih zaposlenih, obuku i razvoj, upravljanje performansama, rešavanje problema sa zaposlenima i podršku u izradi politika i procedura.

HR menadžeri takođe pomažu u izradi planova karijere za zaposlene, pružajući podršku u ličnom i profesionalnom razvoju.

 • Šta radi refiler?

Jedna od najpopularnijih pozicija kada su poslovi za mlade i poslovi za studente u pitanju, s obzirom na to da ne zahteva ikakvo pređašnje iskustvo, a odličan je način da se stekne prvo iskustvo u poslu. Refileri su zaduženi za dopunjavanje proizvoda ili resursa, poput punjenja polica u prodavnicama ili kancelarijama.

To uključuje praćenje nivoa zaliha, naručivanje potrebnih resursa i njihovo pravilno raspoređivanje. Refileri su ključni za održavanje redovnih i neometanih operacija u prodavnicama i kancelarijama. Tačnost, pažnja na detalje i organizacione sposobnosti su ključne veštine za uspeh u ovoj ulozi.

 • Šta je Customer support?

Šta je Customer support?

Šta je to “Customer support” iliŠta je korisnička podrška?’. Agenti za korisničku podršku pružaju pomoć i rešenja korisnicima putem različitih kanala. To može uključivati telefonske pozive, e-mailove, čet ili društvene mreže.

Agenti rade na rešavanju problema, pružajući informacije i kvalitetnu uslugu korisnicima. U toj grupi poslova ćeš naći i sa njima povezane pozicije, poput Customer Service Agent, Operater u call centru i sl. sa malim varijacijama u poslovnim zadacima.

 • Šta je Account Manager?

Account Manager, ili menadžer naloga, ima ključnu ulogu u održavanju odnosa s klijentima i upravljanju njihovim potrebama. Ova pozicija je često povezana s prodajom i marketingom, ali njena suština leži u stvaranju dugotrajnih i produktivnih veza s klijentima.

Definicija posla Account Managera uključuje rad s postojećim klijentima ili partnerima kako bi se osiguralo da su zadovoljni proizvodima ili uslugama koje firma pruža. Ovo uključuje slušanje njihovih potreba, rešavanje problema koji se pojave, i pružanje podrške kad god je to potrebno. Account Manager je, takoreći most između klijenata i firme.

 • Šta je Brand Ambassador?

Šta je Brand Ambassador?

Ovo je jedna odlična pozicija kada su poslovi za mlade u pitanju, jer ko će bolje predstaviti firmu od mladih ljudi. Brand ambassador je predstavnik i lice kompanije čiji je zadatak promoviše brendove i proizvode na različite načine.

To može uključivati učešće na događajima, prenošenje informacija na društvenim mrežama, organizaciju kampanja i interakciju s potencijalnim kupcima. Brand ambassador je ključan za izgradnju pozitivnog imidža brenda i stvaranje snažnih veza s potrošačima.

 • Šta radi analitičar

Verovatno si često u procesu potrage za poslom nailazio/la na termin analitičar, ili vrlo često – analyst, ali nisi znao/la šta radi analitičar i da li je taj posao u okviru tvojih sposobnosti.

Analitičar proučava podatke i informacije kako bi doneli informisane odluke. Ovo može uključivati analizu finansijskih podataka, tržišta, konkurencije ili drugih aspekata poslovanja. Analitičar je taj koji pruža ključne informacije i preporuke koje pomažu u donošenju strateških odluka.

Pored analitičkih veština, koje su očigledno bitne za posao analitičara, razmisli i o učenju SQL (Structured Query Language) programa za rad s bazama podataka, kao i statističkim softverima poput R-a ili Python-a s bibliotekama poput Pandas, NumPy ili SciPy za statističku analizu.

 • Šta radi Copywriter?

Šta radi Copywriter

Termin koji se kod nas često koristi je i kopirajter. Mada je mnogima poznat termin, često bude nejasto šta radi kopirajter zaista. Evo i odgovora – copywriter ili kopirajter piše tekstove za reklame, članke, veb stranice i druge marketinške materijale.

Njegova uloga je da stvori zanimljive i privlačne sadržaje koji privlače pažnju ciljne publike i promovišu proizvode ili usluge kompanije. Kada su u pitanju poslovi za mlade, ovo je jedan od popularnijih poslova, jer omogućava osobama da posao kopirajtera u potpunosti obavljaju remote, a često i da ga rade kao freelance posao.

 • Šta je turizmolog?

Čime se bavi turizmolog? Turizmologija je česta nepoznanica mladima koji nisu direktno povezani sa ovim zanimanjem. Verovatno pretpostavljaš da ima neke veze sa turizmom i u pravu si! Ovi profesionalci su arhitekte nezaboravnih putničkih iskustava, osiguravajući da turisti imaju nezaboravno putovanje od početka do kraja.

Bez obzira da li se radi o planiranju putovanja iz snova, koordinaciji događaja ili upravljanju turističkim destinacijama, turizmolozi igraju ključnu ulogu. Saradnja s hotelima, kompanijama za prevoz i kulturnim institucijama rezultira kreiranjem besprekornih putovanja. Ukoliko i sam/a voliš da putuješ i avanturista si, razmisli o ovome kao o potencijalnoj karijeri.

Pogledaj ovakve i slične poslove za mlade na: Oglasi za posao

Šta znači koji posao u IT sektoru

Mlade često zbunjuju značenja zanimanja u IT sektoru. Bilo da tražiš posao u IT sktoru ili planiraš time da se baviš u budućnosti, jako je bitno da se obavestiš šta koji posao znači kada su poslovi u IT sektoru u pitanju.

 • Šta radi developer?

Šta radi programer?

Developer je poput arhitekte digitalnog sveta. Posao developera može uključivati dizajniranje, kodiranje, testiranje i održavanje softvera. Developeri rade u različitim programskim jezicima i tehnologijama kako bi stvorili funkcionalne i efikasne aplikacije.

Njihov rad je vidljiv u korisničkim interfejsima (front-end) s kojima komuniciramo i sa kojim imamo direktnog dodira svaki put kada otvorimo neku aplikaciju ili sajt i, indirektno, u složenoj logici koja pokreće aplikacije iza scene (back-end). U suštini, developer koristi svoje veštine kodiranja da izgrade specifične funkcije i mogućnosti.

 • Šta radi Software Engineer?

Tj. ’Šta radi softverski inženjer?’. Softverski inženjeri su specijalizovani developeri koji ima napredno znanje o principima dizajna i inženjeringa softvera. Oni rade na kompleksnim projektima, donoseći važne odluke o tome kako će softver biti struktuiran, obezbeđujući njegovu pouzdanost i efikasnost.

Oni analiziraju zahteve, planiraju strukturu softvera i donose ključne odluke o tome kako će se različiti komponenti međusobno povezati. Softverski inženjeri su vešti u obrascima dizajna softvera, strukturama podataka, algoritmima i testiranju softvera.

 • Šta radi programer?

Programer je možda i najpoznatiji posao u IT sektoru među laicima. Moglo bi se čak reci da je opšti konsenzus da je svako ko radi u IT sektoru – programer. Međutim to nije tako, svaka pozicija je drugacija i programer ima svoj specifičan posao koi je drugačiji od ostalih poslova u IT sektoru.

Naime, programer je specijalista za pisanje koda. On uzima softverske dizajne i specifikacije koje su kreirali developeri i softverski inženjeri, i pretvara ih u funkcionalne programe. Programeri su vešti u jednom ili više programskih jezika, kao što su Python, Java, C++, JavaScript, itd.

Oni su eksperti u implementaciji algoritama i prevode apstraktne ideje u konkretne linije koda. Programeri blisko sarađuju s developerima i softverskim inženjerima, osiguravajući da softver funkcioniše kako je zamišljeno i ispunjava zahteve projekta.

Ukratko, softverski inženjeri planiraju i stvaraju kompleksne sisteme, developeri dizajniraju i grade softver, a programeri pišu kod koji sve to oživljava. Svaka uloga ima svoj jedinstveni set veština i odgovornosti u procesu razvoja softvera. Tako da, sledeći put kada se nađeš u nedoumici šta koji posao znači u IT sektoru, priseti se ovog teksta i nećeš imati problem da odlučiš koja pozicija najviše odgovara tvom setu veština i sposobnosti.

Razlika između supervizora i menadžera8 3

Ukoliko si nekada pri traženju posla naišao/la na pozicije poput ’menadžer prodaje’, ’tim lider’ i slično, i pitao/la se koja je tačno razlika između menadžera i lidera i sličnih termina koji se često pojavljuju kada su oglasi za posao u pitanju, evo objašnjenja koje će ti pomoći pri traženju posla.

 • Šta radi supervizor?

Supervizori, kao što sama reč kaže, su odgovorni za nadgledanje rada timova ili određenih odeljenja. Obaveze supervizora je obezbeđivanje efikasnosti i produktivnosti postavljanjem ciljeva i vođenjem timova ka njihovom ostvarivanju. Supervizori pružaju smernice, podršku i motivaciju zaposlenima kako bi se osiguralo postizanje najboljih rezultata.

 • Šta radi menadžer?

Menadžeri, pak, su na višem nivou od supervizora i imaju odgovornost za upravljanje celokupnim radom odeljenja ili projekta. Oni postavljaju dugoročne ciljeve, razvijaju strategije za njihovo postizanje i upravljaju resursima kako bi ostvarili uspeh. Menadžeri često donose ključne poslovne odluke i komuniciraju sa višim rukovodiocima kompanije.

 • Šta radi lider?

Šta radi lider?

Lideri su odgovorni za vođenje timova ka postizanju ciljeva. Oni ne samo da postavljaju smer i pravac rada, već i inspirišu i motivišu članove tima da daju svoj maksimum. Lideri donose važne odluke, rešavaju konflikte i preuzimaju odgovornost za uspeh projekata ili odeljenja.

Razlika između menadžera i lidera je u tome što se lider fokusira na inspirisanje i vođenje drugih ka zajedničkoj viziji, dok menadžer usmerava pažnju na organizovanje i koordinaciju resursa kako bi ostvario određene zadatke i ciljeve. Efikasne organizacije često imaju pojedince koji uspešno kombinuju veštine liderstva i menadžmenta kako bi stvorili pozitivno i produktivno radno okruženje.

 • Šta radi koordinator?

Koordinator, često u oglasima naznačeno i kao coordinator, je česta nedoumica kod mladih i postavlja se pitanje koja je definicija posla koordinatora. Koordinatori su odgovorni za organizaciju i koordinaciju aktivnosti unutar tima ili projekta. Oni osiguravaju da svi članovi tima rade sinhronizovano i da su usmereni ka zajedničkom cilju. Oni prate napredak projekta, upravljaju rokovima i komuniciraju sa ostalim timovima ili sektorima u kompaniji i kao takvi, bitan su deo radnih organizacija.

Senioritet – značenje

Kada je u pitanju senioritet i odgovornost koju određena pozicija nosi sa sobom, često možeš naići na termine junior, medior, senior (mada je medior nešto ređi). Ukoliko si se ikada pitao/la šta je junior programer ili guglao/la ’medior značenje’ – evo svih odgovora na jednom mestu.

 • Šta je junior?

Šta je junior?

Junior pozicije su ulazne tačke u određenu karijeru, gde se stiču osnovna znanja i veštine. Junior zaposleni rade pod nadzorom iskusnijih kolega i postupno napreduju u karijeri kako stiču iskustvo i veštine potrebne za napredovanje. Juniorske pozicije su jako bitne kada su poslovi za mlade u pitanju, jer su često jedine pozicije koje su im dostupne, s obzirom da zahtevaju jako malo iskustva.

 • Šta je medior?

Definicija posla mediora je jednostavna – mediorske pozicije su između juniorskog i seniorskog nivoa iskustva i veština. Osobe na medior pozicijama imaju već značajno iskustvo u svom polju i mogu samostalno obavljati svoje zadatke, ali još uvek imaju prostora za učienje i napredovanje.

 • Šta je senior?

Šta je senior?

Senior pozicije su visokog nivoa iskustva i veština u određenoj oblasti rada. Osobe na senior pozicijama obično imaju dugogodišnje iskustvo i ekspertizu u svom polju. Oni su odgovorni za donošenje ključnih odluka, mentorstvo i podršku mlađim kolegama – juniorima i mediorima.

Radno vreme – značenje

Sada kada si se upoznao/la s različitim poslovima, razlikama između termina i nivoima senioriteta, važno je da te na samom početku tvoje karijere uvedemo u različite vrste zaposlenja koje češ pronaći dok tražiš svoj idealan posao.

 • Part-time poslovi

Ako si se ikada pitao/la šta znači honorarni posao, evo odgovora! Honorarni poslovi su isto što i part-time poslovi i podrazumevaju rad manje od punog radnog vremena, obično određeni broj sati nedeljno, najčešće rad 4 sata dnevno.

Ukoliko si student i zbog obaveza na fakultetu nemaš puno slobodnog vremena, obrati pažnju na ovaj termin, jer će ti poslovi sa pola radnog vremena omogućiti da zaradiš džeparac i da nesmetano studiraš u isto vreme.


Pogledaj poslove na pola radnog vremena na: Part-time poslovi


 • Full-time poslovi

Full-time poslovi su poslovi na puno radno vreme, što obično znači rad od 40 sati nedeljno. To je standardna opcija za većinu zaposlenih i omogućava stabilniju zaradu osobama koje rade full-time, tako da je ovo idealna pozicija za tebe ukoliko imas vremena za posao sa punim radnim vremenom.

 • Freelance poslovi

Freelance poslovi

Možda si se nekada pitao šta je freelance i zašto su ti poslovi tako popularni u savremenom društvu. Freelance poslovi su projektno orijentisani poslovi gde zaposleni radi za više klijenata ili kompanija istovremeno. Oni obično imaju fleksibilno radno vreme i mogu raditi od kuće, pa sa sobom nose pogodnosti poput mogućnosti određivanja sopstvenog radnog vremena i sl.

 • Privremeni poslovi

Privremeni poslovi ili temporary poslovi su kratkoročni i obično traju samo određeni period. To može biti dobra opcija za sezonske poslove ili projekte. To su poslovi koje zadruge najčešće nude, s obzirom da su jako popularni kod mladih ljudi koji su na školovanju jer im omogućavaju rad tokom letnjeg raspusta, tokom vikenda ili na nekoliko dana ili nedelja.

Ovo su bili neki od najčešćih poslova koji izazivaju nedoumice kod mladih. Nadamo se da ti je ovaj detaljniji pregled pomogao da bolje razumeš šta znači koji posao i šta svaki od njih podrazumeva. Sada kada imaš bolju sliku o različitim karijernim opcijama, možeš bolje proceniti koja od njih bi mogla biti najbolja za tvoja interesovanja i veštine. Bez obzira na tvoj izbor, najvažnija je strast i posvećenost učenju i radu. Želimo ti sreću u tvom profesionalnom putovanju!


Pročitaj: Da li gubim studentska prava ako se zaposlim?


Podelite tekst: