Flat Preloader Icon

Da li gubim studentska prava ako se zaposlim?

Studentski smeštaj

Saznaj koja to studentska prava gubiš ako se zaposliš!

Pitanje “Da li gubim studentska prava ako se zaposlim?” može da bude poput enigme sa mnogo delova, ali nema potrebe da budeš detektiv da bi se rešila ova misterija.

Razumemo da si možda u potrazi za dodatnim prihodima tokom svojih školskih godina, ali istovremeno želiš da sačuvaš svoje dragocene studentske benefite. Bez brige, mi smo ovde da ti razjasnimo kako funkcionišu studentska prava i obaveze, kao i kako da izvučeš maksimum iz njih.

Da li si spreman da otkriješ koja studentska prava (ne)gubiš kad se upustiš u svet rada? Hajde da zaronimo u svet “studentskih prava” i saznamo kako se možeš zabaviti, učiti i raditi, sve u isto vreme!

Da li gubim pravo na porodičnu penziju ako radim preko zadruge?

Porodična penzija – to zvuči ozbiljno, zar ne? Zaista jeste pomalo tako jer ova penzija je važna podrška za porodice i često predstavlja finansijski oslonac za mnoge. Međutim, postavlja se bitno pitanje, da li ćeš zaposlenjem poremetiti ovu podršku?

Da li gubim pravo na porodičnu penziju ako radim preko zadruge

Šta je porodična penzija i ko ima pravo na nju?

Porodična penzija je novčana nadoknada koja se isplaćuje članovima porodice preminulog osiguranika ili korisnika penzije. To uključuje udovce, udovice, razvedene supružnike i decu.

Da bi pravo na porodičnu penziju bilo ostvareno, potrebno je da preminuli osiguranik ili korisnik penzije ima pet godina staža osiguranja, ili da deca ispunjavaju određene uslove.

Na primer, deca mogu primati porodičnu penziju do svoje 15. godine, ili duže ako nastavljaju školovanje ili su nesposobna za samostalan život i rad.

I sada, ključno pitanje zbog koga si ovde – “Da li gubim pravo na porodičnu penziju ako se zaposlim?“. Odgovor je jednostavan – NE, UKOLIKO RADIŠ PREKO OMLADINSKE ZADRUGE.

U tom slučaju nema potrebe za strahovanjem, možeš bez brige započeti svoju karijeru i zaraditi svoj prvi džeparac bez razmišljanja da li gubiš svoja studentska prava koja se tiču porodične penzije.

Radom preko omladinske ili studentske zadruge obavljaš poslove po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, što ne podrazumeva zasnivanje radnog odnosa u pravnom smislu. To znači da nećeš izgubiti pravo na porodičnu penziju zbog ovog rada.

Da li gubim pravo na studentsku stipendiju i kredit ako se zaposlim?

Da li gubim pravo na studentsku stipendiju i kredit ako se zaposlim?

Sada, pređimo na nešto što mnoge studente zanima – stipendije i krediti. Stipendije i krediti često spašavaju studentski budžet i omogućavaju lakši put ka obrazovanju. Ali, možda se pitaš, da li će zaposlenje promeniti ovu sliku?

Pravo na studentsku stipendiju ili kredit, u skladu sa zakonom Republike Srbije, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju i prebivalište na teritoriji Republike Srbije.


Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje plaćene poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi


Ovo možda zvuči razočaravajuće, ali veruj nam da nije tako. Naime, kako postoji rad u radnom odnosu, tako postoji i rad van radnog odnosa! Rad van radnog odnosa je regulisan Članom 197 Zakona o radu gde se navodi da je jedan od načina da radiš, a da tvoja studentska prava ostanu netaknuta, jeste da radis privremene i povremene  poslovie preko omladinske zadruge.

Dakle, odgovor na tvoje pitanje “Da li gubim pravo na studentsku stipendiju ako se zaposlim?” ili “Da li gubim pravo na studentski kredit ako se zaposlim?” je NE.

Ako radiš preko omladinske zadruge, nećeš izgubiti svoja studentska prava zbog toga. Ovo je naravno pod uslovom da znaš da svoje vreme organizuješ dovoljno dobro da posao ne utiče na tvoj akademski uspeh, što bitan deo uslova korišćenja studentskih stipendija i kredita.

Da li gubim pravo na studentski dom ako se zaposlim?

Da li gubim pravo na studentski dom ako se zaposlim

Ukoliko ti je nekada palo na pamet pitanje “Da li gubim pravo na studentski dom ako se zaposlim?“, evo odgovora za tebe!

Mnogim studentima je privilegija smeštaja u studentskim domovima jako bitna, jer tako dobijaju pristupačan i udoban prostor za život tokom studija. Ali da li će radni odnos promeniti ovu situaciju? Odgovor je i DA i NE.

Naime, pravo na smeštaj u studentskom domu obično se dodeljuje studentima koji su po prvi put upisani na određenu godinu visokoškolske ustanove čije školovanje finansira budžet Republike Srbije i koji ispunjavaju određene uslove, poput toga da imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište koje nije u sedištu fakulteta na kome studiraju.

Uslov da nisu u radnom odnosu se ovde ne spominje eksplicitno za sve, ali se spominje kao jedan od uslova za studente II i III stepena studiranja, pri čemu je pri aplikaciji potrebno priložiti izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ili potvrdu nadležnog organa, kojim se potvrđuje da student nije u radnom odnosu.

Da li gubim pravo na studentski dom ako se zaposlim?

Takođe, imaj u vidu da je za prijavu za konkurs za prijem studenata u studentske domove potrebno Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Ovo uverenje uključuje i tebe i tvoje prihode kao člana porodice, pri čemu se visina prihoda boduje i utiče na tvoje šanse da ostvariš svoje studentsko pravo na smeštaj u studentskom domu.


Pročitaj: Šta su to studentsko omladinske zadruge?


Rad preko omladinske zadruge neće direktno uticati na tvoje pravo na smeštaj u studentskom domu, jer ovi poslovi spadaju u kategoriju privremenih i povremenih poslova, a ne stalnog radnog odnosa, čime su svi tvoji studentski benefiti očuvani.

Da li gubim pravo na budžet ako radim preko omladinske zadruge?

Budžetsko finansiranje studija je dragoceno za mnoge studente, jer omogućava besplatno ili pristupačno školovanje. Ali da li će zaposlenje promeniti tvoje studentsko pravo na budžet?

Da li gubim pravo na budžet ako radim preko omladinske zadruge?

Prema Zakonu o visokom obrazovanju rangiranje studenata se vrši na osnovu broja ostvarenih ESPB bodova i postignutog uspeha u savlađivanju studijskog programa, na način i po postupku utvrđenim opštim aktom visokoškolske ustanove.

Dakle, prema zakonskim uslovima, radni odnos ili nepostojanje radnog odnosa ne predstavlja izričit uslov za ostvarivanje studentskog prava na budžet, ali ipak ostavlja fakultetima da svojim opštim aktom utvrde svoja konkretna pravila.

Samim tim tumačenje zakona o budžetskom finansiranju studija može varirati i specifične informacije i uslove u konkretnom slučaju je nabolje da proveriš sa samom fakultetu koji pohađaš. Ono što ti, međutim, možemo tvrditi je da rad preko omladinske zadruge neće automatski ugroziti tvoje studentsko pravo na budžet, jer preko njih ne ostvaruješ stalan radni odnos i samim tim možeš mirno steći svoja prva radna iskustva kojima ćeš popuniti svoj CV!


Obavezno pročitaj i ovo: Koja studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina?


Dakle, ne brini se previše – tvoja studentska prava na porodičnu penziju, stipendije, kredite, smeštaj u studentskom domu i budžet neće odleteti samo zato što radiš, tj. sigurno neće ako si našao/la posao preko omladinske zadruge. Uživaj u svojoj studentskoj avanturi i iskoristi sve prilike koje ti se pruže, posebno svoja studentska prava i benefite. Srećno sa studentskim životom i radom preko zadruga!

Podelite tekst: