Flat Preloader Icon

Da li znaš koja studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina?

Koja studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina

Saznaj koja to studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina!

Mnogi studenti ne znaju koja studentska prava i koje benefite gube kada napune 26 godina. Neki od tih prava i benefita koje gube su zdravstveno osiguranje, jeftinija karta za autobuski prevoz i sl.

U ovom tekstu ćeš saznati koja to studentska prava gubiš kada napuniš 26. godina, kao i kako da sve probleme koji nastanu kao posledica toga rešiš.

Kako funkcioniše zdravstveno osiguranje za studente preko 26 godina?

S obzirom na to da je dužina studiranja na Univerzitetu u Beogradu, ali i na drugim univerzitetima u Srbiji, često duža od 7-8 godina, bilo bi realno očekivati da zdravstveno osiguranje na koje imaš pravo dok studiraš, važi tokom čitavog studiranja.

Nažalost, to nije slučaj i možeš se lako naći u situaciji da si student, ali da zbog toga što imaš napunjenih 26 godina za tebe važe neka potpuno drugačija pravila.

Student kod doktora

Tačnije, ukoliko si student stariji od 26 godina gubiš studentsko pravo na zdravstveno osiguranje preko fakulteta kao i na zdravstveno osiguranje preko roditelja.

Postoje dva rešenja ukoliko više nemaš pravo na zdravstveno osiguranje (a nisi već zaposlen/a):

  1. Pre svega, zakonom ti je omogućeno da kroz samostalnu uplatu doprinosa ostvariš pravo na zdravstveno osiguranje. Imaj u vidu da je mesečni iznos doprinosa za uključivanje u obavezno zdravstveno osiguranje u 2023.godini 3.607,57dinara.
  2. Druga opcija za dobijanje besplatnog zdravstvenog osiguranja jeste ako si nezaposleno i socijalno ugroženo lice sa mesečnim prihodima ispod cenzusa. Uslov je da mesečni prihod, po članu porodice, ne prelazi iznos minimalne neto zarade. Da bi se na ovaj način osigurao/la, potrebna ti je važeća lična karta, izjava o članovima porodice i prihodima po članu porodice, uz dokaze o prihodima tvojih članova porodice.

Da li sa 26 godina gubim pravo na budžet?

pravo na budžet sa 26 godina

Kada je u pitanju finansiranje studija, fakulteti u Republici Srbiji daju dve opcije – finansiranje iz budžeta i samofinansiranje.

Jedna od najvećih i najbitnijih dilema za studente jeste, upravo, pitanje budžeta i ono postaje posebno relevantno nakon napunjenih 26 godina.

Ukoliko si u ovoj situaciji i nisi siguran/na da li sa 26 godina gubiš benefit studiranja na budžetu– odgovor je DA. Nažalost, pravo na budžet imaju studenti do 26 godina, nakon toga, jedina opcija je nastavak studiranja u statusu samofinansirajućeg studenta.


Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje plaćene poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi


Ovo važi za sve studente, bilo da upisuju osnovne, master ili doktorske studije, pa čak i ako osnovne studije upisuju po prvi put nakon navršenih 26 godina. Takođe, benefit budžeta za uspešnije studente se ne nastavlja nakon napunjenih 26 godina čak i ako imaju prosek 10,00, pa u donošenju odluka o daljem studiranju imaj u vidu ovu činjenicu.

Možda se pitaš zašto ovo pravilo postoji. Naime, član 109 Zakona o visokom obrazovanju kaže da status studenta prestaje ukoliko se studije ne završe do isteka roka koji se određuje u dvostrukom broju školskih godina potrebnih za realizaciju studijskog programa, što implicira 26 godina kao krajnji rok trajanja statusa studenta, mada konkretno 26 godina nigde nije spomenuto.

Da li gubim pravo na povlašćenu autobusku kartu kada napunim 26 godina?

Bus plus za studente

Studentske povlastice su bitan deo studiranja, jer omogućavaju studentima da sa manje briga prolaze kroz ovaj zahtevan proces. Jedna od tih povlastica jeste snižena cena autobuskih karata, kako gradskog, tako i međugradskog prevoza. Međutim, ovi benefiti ne važe za studente starije od 26 godina.

Ukoliko si student sa napunjenih 26 godina, možeš doći u nedoumicu kako da dođeš do bus plus kartice na najjeftiniji način. Do nedavno si mogao/la da kupiš bus plus karticu za nezaposlena lica i da na taj način uštediš novac.

Nažalost, od nedavne promene načina funkcionisanja naplate karata za gradski prevoz, ukinuta je manja cena karte za nezaposlena lica u odnosu na zaposlene. Tačnije, cena ove povlastice za nezaposlena lica je ista kao i za zaposlena lica i iznosi od 2.200 do 3.300 dinara za mesec dana (u zavisnosti od toga u kojoj zoni se nalaziš).

Ukoliko si napunio/la 26 godina, a nemaš svakodnevne obaveze i ne moraš da koristiš gradski prevoz često, razmisli o plaćanju vremenske, jednodnevne ili nedeljne karte koje bi ti se možda više isplatile.

Da li imam pravo na studentske stipendije kada napunim 26 godina?

Student preko 26 godina

Veliki izazov za one malo uspešnije studente jeste činjenica da, ukoliko su studenti stariji od 26 godina, gube studentska prava na republičku stipendiju. Poseban problem jeste činjenica što se u ovom slučaju vrlo često radi o osobama koje su na master ili doktorskim studijama, koje su pritom u prethodnoj godini postigli zavidan uspeh.

Identična situacija je i sa gradskim stipendijama u kojima je starosna granica od 26 godina presudna za dobijanje stipendija. Tako je, npr. u Nišu u pozivu studentima za 2023. godinu jasno naznačeno da pravo na stipendiju nemaju studenti stariji od 26 godina.

Ukoliko se nalaziš u ovoj kategoriji studenata i pitao/la si se da li postoji rešenje za tvoj problem – nažalost NE! Imaj u vidu da se ova vrsta studentske povlastice završava sa napunjenih 26 godina.

Da li imam pravo na rad preko omladinske zadruge kada napunim 26 godina?

Možda si primetio/la da kada želiš da se prijaviš da neki posao preko omladinske zadruge, često stoje naznake: srednjoškolac od 15 godina, student do 26 godina i nezaposleno lice do 30 godina.

To pre svega ukazuje na činjenicu da preko omladinske zadruge mogu da rade isključivo omladinci od 15 do 30 godina, ali i na to da se radi o različitim kategorijama radnika, od kojih su sve osigurane na različit način.

Rad preko omladinske zadruge SBU

Porezi i doprinosi za tebe, ukoliko si student do 26 godina ili srednjoškolac, iznose ukupno 27,25% na neto iznos zarade. Dok, ukoliko si nezaposleno lice do 30 godina – porezi i doprinosi iznose 75,90% na neto iznos zarade, teče ti radni staž, ali ti poslodavac plaća i zdravstveno osiguranje.

Moglo bi se reći da sa tvojih navršenih 26 godina gubiš i tvoj studentski benefit da ti se porezi i doprinosi obračunavaju po nižim stopama, pa samim tim sa 26 godina postaješ „skuplja radna snaga“ za poslodavce.

Ovo može biti olakšavajuća okolnost jer si slobodan/na da pronađeš trajnije zaposlenje od privremenih i povremenih poslova koje zadruge nude, bez straha da ćeš izgubiti studentske povlastice (jer ih već nemaš). Ali, takođe, može biti otežavajući faktor u tvom traženju posla, posebno ako nemaš neko pređašnje iskustvo.


Pročitaj: Kako napisati mejl za prijavu na posao?


Ukoliko imaš više od 26 godina, a već si zaposlen preko omladinske zadruge, imaj u vidu da imaš pravo na zdravstveno osiguranje do 30. godine, dokle je i moguće raditi preko zadruge.

Ovo su samo neka studentska prava koja gubiš ukoliko si student sa više od 26 godina. Između ostalog, gubiš i neke sitnije benefite kao što su niže cene pozorišnih karata, članarine u teretani, kartice za popust i sl.

Spremi se za značajnu količinu papirologije koju ćeš morati da nabaviš, kao i za više poseta državnim ustanovama i njihovim popularnim šalterskim službama (koje nikad nisu zabavne).

Pročitaj: Kako se prijaviti za posao preko telefona?


Pročitaj još korisnih tekstova klikom na: Korisni tekstovi


Podelite tekst: