Kako napisati mejl za prijavu na posao?

Kako napisati mejl za konkurisanje za posao

Kako da napišeš mejl za konkurisanje za studentski posao? Saznaj praktične savete, konkretna upustva i šta sve mejl za konkurisanje za posao treba da sadrži.

Sastavni deo studentskog života su i poslovi koje studenti obavljaju u svoje slobodno vreme. Za prijavu na te poslove je neretko neophodno poslati mejl sa prijavom na posao.

U ovom tekstu ćeš naučiti kako, korak po korak i uz primere, da napišeš mejl za konkurisanje za posao i šta sve on treba da sadrži.

Pre svega je bitno sa kog mejl naloga šalješ mejl za prijavu na posao. Savet je da koristiš profesionalni imejl nalog.

Ako se prijavljuješ na mnogo poslova, savet je da napraviš imejl nalog samo za traženje posla. Tako ćeš lakše da pratiš svoje aplikacije jer se one neće mešati sa tvojim ličnim mejlovima. Kada podešavaš svoj nalog, pokušaj da koristiš varijaciju svog imena, kao što je ime.prezime@gmail.com.

Kada šalješ mejl za prijavu na posao, važno je privući pažnju menadžera za zapošljavanje (HR manager) dobro napisanom porukom koja ističe zašto si savršen izbor za određenu poziciju.

Kako da napišeš mejl za konkurisanje na posao

Mejl za prijavu na posao treba da sadrži sledeće:

  • Naslov mejla

    Jako bitan deo prijave za posao, posebno jer mnoge prijave za posao jako često pristižu bez ikakvog naslova ili obrazloženja na koju poziciju se osoba prijavljuje. Imaj u vidu da regruteri primaju mnogo mejlova i može se desiti da će tvoja prijava biti previđena ukoliko nema naslov. Zato obavezno napiši svoje ime i naziv posla za koji se prijavljuješ u naslov poruke.

  • Pozdrav u mejlu

Ako postoji mogućnost, pošalji svoj mejl za posao konkretnoj osobi. Ako se ime HR menadžera ne spominje u tekstu oglasa, ponekad ga možeš otkriti pregledom stranice kompanije, a ponekad je očigledno iz mejla na koji se šalje prijava. Ukoliko ti ime osobe kojoj šalješ mejl za posao nije poznato, možeš jednostavno započeti mejl sa „Poštovani,“ (da, zarez je obavezan posle napisanog pozdrava).


Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje plaćene poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi


  • Prvi pasus u mejlu

U prvom pasusu tvog mejla za prijavu za posao je važno objasniti zašto pišeš. Navedi gde si video/la prijavu za posao (npr. na veb stranici kompanije, postavljenu na sajtu za oglašavanje i sl).

  • Srednji pasus u mejlu

Ovde možeš predstaviti sebe. Šta možeš ponuditi kompaniji? Istakni svoje najrelevantnije poslove i odgovornosti, kao i svoja dostignuća. Povedi računa da ne kopiraš svoj CV direktno.

  • Poslednji pasus u mejlu

Ovaj deo tvog mejla za posao iskoristi da se zahvališ primaocu na izdvojenom vremenu i napomeni da se tvoj CV nalazi u prilogu mejla.

kako napisati mejl za konkurisanje za posao

  • Završetak mejla

Mejl za posao završi formalno, tako što ćeš napisati „Srdačno“ ili „Srdačan pozdrav,“ nakon čega je potrebno da se potpišeš svojim imenom i prezimenom. Takođe, potpisu možeš dodati broj telefona i URL LinkedIn profila, ako ga imaš.

  • Najvažnije u mejlu

Ono što je najvažnije jeste da pratiš uputstva u oglasu za posao pošalješ CV i motivaciono pismo ako poslodavac to zahteva. Većina poslodavaca će tražiti tvoj CV, a neki će tražiti i motivaciono pismo. Ako poslodavac zatraži Word ili PDF dokument, onda im šalji CV u tom formatu, nemoj slati prijavu u pogrešnom formatu. Kada čuvaš datoteku svog CV-ja, uključi svoje ime i prezime u naslov, kako bi poslodavac odmah znao čija je to biografija. Na primer, NikolaPetrovićCV ili Nikola_Petrović_CV


Pročitaj: Kako da se prijavim za posao putem telefon?


Pročitaj i testiraj svoju poruku. Takođe je važno da svoju prepisku pišeš pažljivo i da vodiš računa o gramatici i pravopisu. Obrati pažnju na obavezan razmak posle svakog znaka interpukcije, uključujući i zarez, i ono čuveno ‘Vam’.

Nemoj koristiti emodžije! Emodžiji jesu postali regularan oblik komunikacije, ali im nije mesto u mejlu za posao. Takođe, izbegavaj novoformirane skraćenice, npr. buk, nmp, nzm i sl. i ne koristi ošišanu latinicu, kvačice na č, ć ,š, ž su tu sa razlogom.

Ispravi svoj mejl za posao ukoliko je to potrebno i pošalji sebi probni mejl (kako ne bi bilo sumnje da je došlo do greške u formatiranju mejla). Na kraju, sve što je potrebno jeste da klikneš na “Pošalji” i tvoj mejl za posao će biti isporučen poslodavcu.


Pročitaj: Kako da se pripremim za razgovor za posao?

Pročitaj: Da li gubim studentska prava ako se zaposlim?


Podelite tekst: