Flat Preloader Icon

Raspisan konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU 2023

Raspisan konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU 2023

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji. Cilj ovog nagradnog konkursa je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od šest pitanja:

  1. Rezultati nove metodologije pregovora o pristupanju nakon četiri godine od francuske inicijative za Zapadni Balkan.
  2. Francuska i Srbija: od savezničke istorije do partnerstva sa EU.
  3. Evroskepticizam, dezinformacije i digitalna pismenost: uzroci i posledice evroskepticizma na proces pristupanja Srbije EU, na koji način dezinformacije u eri digitalnih medija utiču na formiranje percepcije koju građani Srbije imaju o EU,  mehanizmi formiranja evroskepticizma, kako ga prevazići?
  4. Uticaj mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika na ekonomske aktere sa zapadnog Balkana.
  5. Vladavina prava i evropske integracije Srbije: mehanizmi EU za unapređenje vladavine prava u Srbiji, koristi za građane Srbije od ovog procesa?
  6. Izazovi i perspektive evropske ekonomske integracije Srbije.

Nagrade

Komisija sastavljena od profesora Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 110.000, 80.000 i 60.000 dinara. Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Ko može da konkuriše

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Republici Srbiji.

Prijava

Rok za slanje radova je 30. jun 2023. godine.

Tekst konkursa možete da preuzmete ovde.

Rešenje o raspisivanju konkursa možete da preuzmete ovde.

Podelite tekst: