Flat Preloader Icon

Info o SBU zajednici – Kako je nastao SBU?

Sbu studenti

Šta je to SBU?

SBU (skraćenica od Studenti beogradskih univerziteta) predstavlja najveću studentsku online zajednicu u zemlji i regionu. Nastala je pre 12 godina iz potrebe da se studenti svih fakulteta okupe na jednom mestu kako bi razmenili informacije na najbrži način.

SBU zajednica trenutno ima više od 250.000 članova, podeljenih u glavnu Facebook grupu SBU – Studenti beogradskih univerziteta i još sedam manjih Facebook grupa napravljenih shodno interesovanjima studenata: SBU Studentski i omladinski poslovi, SBU Diplomci, SBU Veterani, SBU PutovanjaSBU Kupujem prodajemSBU Ljubimci i SBU Stanovi, domovi, kartice. 

Danas su sve SBU aktivnosti formalizovane u okviru udruženja Centar za zapošljavanje i edukaciju mladih SBU.

Osim udruženja Centar SBU, osnovali smo i Studentsko omladinsku zadrugu SBU i Portal za zapošljavanje mladih SBU – Poslovi


Koja je namena SBU?

SBU studentska zajednica

Namena SBU zajednice je razmena informacija iz svih sfera studentskog života, kao što su: kvalitet studija, položaj studenata, studentske stipendije, donacije i popusti, stručna usavršavanja, studentske prakse u zemlji i inostranstvu, promocija potrebnih znanja i veština potrebnih za budući posao i dr.

SBU uključuje i teme kao što su zanimljivosti, saveti i preporuke, iskustva, ankete, humanitarne akcije, ženski kutak… ali i ostale svakodnevne teme iz studentskog života.

Jedan od prioriteta je da se studentima obezbedi besplatan kulturni i edukativni sadržaj, kao i da im se pomogne u potrazi za poslom i napredovanjem u karijeri.

Sve aktivnosti u SBU zajednici regulisane su čuvenim SBU pravilnikom koji jasno daje pregled toga šta jeste i šta nije dozvoljeno u SBU zajednici.

Kako je sve počelo?

SBU studenti

Prva SBU Facebook nastala je 2011. godine i zvala se Studenti beogradskog univerziteta. Postojala je nekoliko godina i pred kraj svog postojanja imala je 67.000 članova. Grupa je nakon nekoliko godina arhivirana, a članstvo aktivnih studenata u tom trenutku je preliveno u novu Facebook grupu – Studenti beogradskih univerziteta – SBU.

Promenom samog naziva iz Studenti beogradskog univerziteta u Studenti beogradskih univerziteta proširena je namena grupe na sve studente koji studiraju u Beogradu, bez obzira da li studiraju na državnom Univerzitetu u Beogradu ili pak na nekom od privatnih univerziteta u Beogradu.

Nova Facebook grupa Studenti beogradskih univerziteta doživela je još jedan “preobražaj” u junu 2019. godine, kada je postojeća grupa reimenovana u SBU Veterani, a članstvo ponovo preliveno (uz filtriranje isključivo aktivnih studenata) u novo napravljenu grupu, sa istim nazivom.

Ovo je urađeno iz potrebe da u grupama članovi budu isključivo aktivni studenti. Da bi se u tome uspelo pokazalo se da je neophodno na svake 3-4 godine uraditi filtriranje članstva i brisanje neaktivnih i eventualno postojećih lažnih profila.

SBU studenti Beograd

Jedno od važnih pravila, od samog početka osnivanja SBU-a, jeste odobravanje članstva isključivo studentima. To je jedan od razloga velike popularnosti SBU zajednice jer se u njoj studenti osećaju kao deo svoje akademske zajednice, bez prisutva lažnih profila, roditelja, familije ili bilo kojih ljudi koji nemaju veze sa studiranjem.


Kako SBU danas izgleda?

Danas su sve SBU aktivnosti objedinjene u okviru udruženja koje je zvanično registrovano 2021. godine pod imenom: Centar za zapošljavanje i edukaciju mladih SBU (skraćeno Centar SBU).

Neki od ciljeva udruženje su:

  • Informisanje mladih o ponudi poslova za mlade
  • Informisanje mladih o mogućnostima zapošljavanja i perspektivama na tržištu rada
  • Informisanje mladih o procedurama i regulativama za otpočinjanje sopstvenog biznisa
  • Edukacija mladih za povećanje broja i oblika preduzetništva i samozapošljavanja mladih
  • Osnaživanje mladih preduzetnika u preuzimanju sopstvene inicijative
  • Uključivanje mladih u proces samozapošljavanja
  • Edukacija mladih za sticanje novih znanja i veština koje će im pomoći u budućoj karijeri
  • Stipendiranje mladih na različitim vidovima školovanja
  • Aktivnosti za poboljšanje kvaliteta života i položaja mladih u društvu i dr…

Šta sve danas čini Centar SBU?

sbu zajdnica

U okviru Centra SBU, pored ranije navedenih Facebook grupa, danas postoji i Portal za zapošljavanje mladih SBU Poslovi, kao i Studentsko omladinska zadruga SBU


Spisak svih Facebook SBU grupa:


Portal za zapošljavanje mladih SBU – Poslovi

SBU Poslovi

SBU Poslovi predstavlja najveću bazu stalnih, privremenih i povremenih poslova za studente, diplomce, srednjoškolce i nezaposlena lica do 30 godina.

Na portalu se nalazi veliki izbor poslova, kako honorarnih i privremenih na kojima mladi mogu da zarade za svoj džeparac, tako i stalnih poslova na kojima mogu da započnu svoju karijeru. Poslove pogledajte klikom na Oglasi za posao


Studentsko omladinska zadruga SBU

Omladinska zadruga SBU

Studentsko omladinska zadruga SBU je osnovana sa ciljem da omogući članovima SBU zajednice da na brz i profesionalan način dođu do velike ponude poslova, da rade i zarade, sve u skladu sa zakonom i propisima omladinskog zadrugarstva.

Član studentsko omladinske zadruge SBU može biti učenik, student ili nezaposleno lice starosti od 15 do 30 godina. Više informacija pročitajte klikom na Studentsko omladinska zadruga SBU

Pročitajte informacije o Centru za zapošljavanje i edukaciju mladih SBU klikom na Centar SBU

Podelite tekst: