• Instagram    Viber

 • Kako napisati dobar mejl profesoru?

  Kako napisati mejl profesoru

  Šta sve treba da sadrži mejl upućen profesoru? Kako treba da mu se obratiš, šta da napišeš u uvodnom, a šta u završnom delu mejla?

  Ovo su samo neka od pitanja koja muče studente od prvog dana od kada su se susreli sa elektronskom komunikacijom sa svojim profesorima. Postoji mnogo situacija kada je potrebno poslati mejl profesoru: npr. želiš da postaviš pitanje u vezi sa predmetom, da se raspitaš o oceni ili poenima, da ga obavestiš o propuštenom času i sl.

  U nastavku teksta ćeš naučiti kako da napišeš mejl profesoru:

  • Uveri se da je zaista neophodno poslati mejl profesoru

  Ako želiš da pošalješ mejl profesoru, prvo proveri svoj nastavni plan i program. Velike su šanse da ćeš tu pronaći odgovor. Tvoje kolege i drugari sa faksa su takođe odličan izvor informacija, pa se prvo raspitaj kod njih pre nego što pošalješ mejl profesoru. Ako na taj način dođeš do željenih informacija, nema potrebe da šalješ mejl i trošiš vreme svom profesoru.

  Kako da napišeš mejl profesoru?

  • Koristi svoj školski mejl

  Ovo je najbolji način da pošalješ mejl profesoru jer takva poruka izgleda profesionalno i pokazuje primaocu da je tvoja poruka vezana za fakultet. Ako nemaš obrazovnu mejl adresu, obavezno koristi odgovarajuću mejl adresu, kao što je npr. ime.prezime@gmail.com. Tvoja adresa tebrica$$00@gmail.com nije pogodna za akademsku korespondenciju.

  • Napiši jasan naslov (subjekt) mejla

  Od naslova mejla zavisi da li će primalac otvoriti tvoj mejl, zato se uveri da je naslov jasan, koncizan i precizan. Dobar naslov će profesoru reći o čemu se radi u tvom mejlu.

  Evo nekoliko primera naslova mejla profesoru: Pitanje o zadatku iz [Naziv predmeta] ili [Naziv predmeta]: Potrebne konsultacije.


  Pročitaj i ovo: Da li znaš koja studentska prava gubiš kada napuniš 26 godina?


  • Uključi odgovarajući pozdrav na početku mejla

  Započni svoj mejl profesoru odgovarajućim pozdravom. Nakon pozdrava obavezno stoji titula i ime profesora. Ovo ti se može činiti previše formalnim, ali to je važan način da pokažeš poštovanje prema svom profesoru i njegovom položaju. Većinu bi trebalo oslovljavati s “profesor” ili “doktor” nakon čega sledi njihovo prezime. Dva puta proveri njihovo ime pre nego što pošalješ mejl i uveri se da je tvoj pozdrav praćen zarezom.

  Evo kako započeti mejl profesoru: Poštovani profesore [Prezime],

  Kako da napišeš mejl profesoru

  • Podseti profesora ko si

  Profesori imaju mnogo učenika, pa je važno da im kažeš svoje ime i smer koji pohađaš. Ovo će ti pomoći da uštediš vreme primaoca i omogućiti da brže dobiješ odgovor.

  Evo kako započeti mejl: Ja sam Nikola Petrović, smer sociologija, grupa S2.

  • Pređi direktno na stvar

  Nakon pozdrava i predstavljanja, vreme je da izneseš svoje pitanje ili zahtev. Neka i ovaj deo ostane sažet i jasan, tako da primalac može brzo da shvati o čemu se radi i šta se od njega očekuje.

  Na primer: Da li bismo mogli da zakažemo konsultacije za razgovor o mojoj oceni na [naziv zadatka]. Obavestite me da li ste u mogućnosti da se sastanemo sledeće nedelje.

  • Budi profesionalan/na kada pišeš mejl profesoru

  Ti i tvoj profesor imate profesionalan odnos koji bi trebalo da se odražava u tvom mejl-u. To znači da moraš voditi računa o pravopisu i  gramatici (uključujući velika i mala slova i znakove interpunkcije, obavezan razmak posle svakog znaka interpukcije, uključujući i zarez, i ono čuveno ‘Vam’). Nemoj koristiti nikakve emodžije! Emodžiji jesu postali regularan oblik komunikacije, ali im nije mesto u mejlu profesoru. Takođe, izbegavaj novoformirane  skraćenice, npr. buk, nmp, nzm i sl. i ne koristi ošišanu latinicu, kvačice na č,ć,š,ž su tu sa razlogom.

  Kako napisati mejl profesoru

  • Ljubazno završi mejl i potpiši se punim imenom i prezimenom

  Kako završiti mejl profesoru? Zahvali im na izdvojenom vremenu i potpiši svoj mejl sa “S poštovanjem” ili “Srdačan pozdrav” nakon čega sledi tvoje ime.

  Npr: Želim Vam ugodan dan. Srdačan pozdrav, Nikola Petrović


  Pročitaj i ovo: Da li gubim studentska prava ako se zaposlim?


  • Ponovo pročitaj ceo mejl

  Obrati pažnju na gramatiku, pravopis i interpunkciju. Drži se formalnog tona. Proveri ime svog profesora još jednom i možeš poslati mejl profesoru.

  • Odgovor profesora na tvoj mejl

  Kada profesor odgovori na tvoj mejl, bilo da je to željeni ili neželjeni odgovor, obavezno odgovori na mejl sa “Hvala na odgovoru” i slično. Tako će tvoj profesor biti obavešten da je informacija stigla do tebe, a ti ćeš delovati ljubaznije.

  Ukoliko profesor ne odgovori na tvoj mejl, prvo proveri mejl adresu profesora. Greške u kucanju se dešavaju, a moguće je i da je mejl poslat na pogrešnu adresu (proveri sa kolegama na koji mejl su oni slali mejl profesoru). Ukoliko je adresa ispravna, proveri da li je dobro definisano pitanje, kao i naslov mejla (ni jedno, ni drugo ne smeju biti previše opšti i trebaju izraziti važnost profesorovog odgovora, kako ne bi došlo do toga da se tvoj mejl previdi).


  Pročitaj i ostale savete iz kategorije KORISNI SAVETI


  Podelite tekst: