Ultimativni vodič za brucoše – sve o studiranju na jednom mestu!

Ultimativni vodič za brucoše

Ultimativni vodič za brucoše – informacije o studiranju koje svaki brucoš treba da zna!

Dobro došli, brucoši! Da li ste spremni da krenete na svoje uzbudljivo putovanje kroz studije? Ne tražite dalje, jer za vas imamo ultimativni vodič za brucoše. Danas ćemo, ovim ultimativnim vodičem, zaroniti u teme koje su važne za sve studente, a posebno za brucoše.

Studiranje po Bolonji i ESPB bodoviESPB bodovi i studiranje po Bolonji

Bolonjski sistem je osmišljen sa ciljem kreiranja jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave. Bolonjom je trebalo da se spoje studenti svih evropskih zemalja, kako bi se uklonile granice među državama. Bolonjsku deklaraciju potpisalo je preko 40 zemalja Evrope.

Po Bolonji, predviđeno je da tipičan student posveti oko 40 sati sedmično na svoje studije. To uključuje predavanja, vežbe, konsultacije, pripremu za nastavu, izradu seminarskih, diplomskih ili istraživačkih radova.

Sistem uvodi 60 bodova koji predstavljaju prosečno opterećenje studenta u jednoj akademskoj godini, odnosno 30 bodova po semestru, od kojih svaki predmet nosi određeni broj bodova (u skladu sa njegovom zahtevnošću).

Bodovi koje određeni predmet nosi ti se dodeljuju se tek nakon položenog ispita iz tog predmeta. Zapamti, predmeti sa manje kredita su podjednako važni!

ESPB bodovi i studiranje po Bolonji

Akademske studije se sastoje iz tri nivoa:

 • Osnovne studije: imaju između 180 i 240 ESPB bodova, dakle, traju od 3 ili 4 akademske godine.
 • Master studije: ove studije se nastavljaju nakon završenih osnovnih studija i zajedno sa osnovnim traju ukupno 5 godina sa 300 ESPB bodova.
 • Doktorske studije: traju najmanje tri godine i zahtevaju najmanje 180 ESPB bodova.

Sada kada smo pokrili osnove studiranja po Bolonji, verovatno se pitaš “Kako upasti na budžet?” Pravo na obrazovanje koje se finansira iz budžeta stičeš ako ostvariš najmanje 48 ESPB od mogućih 60.

Međutim, ispunjavanje ovog uslova ne garantuje da ćeš automatski upasti na budžet. Svaki fakultet ima svoje kriterijume za rangiranje studenata, koji mogu uključivati prosek ocena, ESPB bodove, godinu studija i sl. Informiši se o tim detaljima na svom fakultetu.

Za samofinansirajuće studente koji žele da upišu drugu ili više akademske godine, minimalni potrebni akumulirani bodovi su 37 ESPB.

Studentske stipendije i studentski krediti

Studentske stipendije i studentski krediti

Studentske stipendije i krediti mogu biti dragoceni resursi kako bi tvoje putovanje kroz fakultet bilo prijatnije. Ovaj ultimativni vodič za brucoše će ti pomoći da saznaš koja je razlika između studentskih stipendija i studentskih kredita, kako se kvalifikovati za njih i koje to beneficije oni nude.

Studentske stipendije su vrsta finansijske pomoći koja se pruža studentima kao podrška njihovom obrazovanju i poboljšanju njihovih akademskih i profesionalnih izgleda. Za razliku od studentskih kredita, stipendije ne zahtevaju kasnije vraćanje novca, što ih čini atraktivnom opcijom.

Kvaka je u tome što je broj kandidata koji mogu dobiti stipendiju ograničen i da bi se kvalifikovao/la za studentsku stipendiju, potrebno je da ispuniš određene kriterijume. Ovi kriterijumi za studentsku stipendiju mogu uključivati prosek ocena, godinu studija, talente, socioekonomski status ili pripadanje određenoj etničkoj grupi.

Studentske stipendije obezbeđuju različite institucije, kao što su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pojedini gradovi u našoj zemlji, Fond za mlade talente – Dositeja i sl.

Imaj u vidu da svaka institucija ima svoj skup zahteva i proces prijave, tako da je jako bitno da dobro istražiš mogućnosti koje su ti dostupne.

Studentski krediti

Za razliku od studentskih stipendija koje su uglavnom otvorene samo za studente viših godina, verovatno najbolja opcija za brucoše jesu studentski krediti koji nude finansijsku podršku i za studente prve godine fakulteta.

Studentski krediti se mogu posmatrati kao beskamatni zajmovi koji se obično otplaćuju nakon što diplomiraš ili kada se zaposliš. Ovi krediti obezbeđuju dodatna finansijska sredstva tokom studiranja kada su ti najviše i potrebna.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije objavljuje konkurs za studentske kredite svake godine i prijave su obično otvorene od 1. oktobra do 31. oktobra. Ubeleži ovaj datum u rokovnik, isprati proceduru, a obrazac za apliciranje za studentski kredit možeš nabaviti u knjižari “Prosvetni pregled”.

Studentski poslovi, prakse, omladinske zadrugeStudentski poslovi, prakse, omladinske zadruge

Sada kada si upisao/la fakultet, moguće je da razmišljaš o tome kako možeš doći do studentskih poslova i zaraditi džeparac. Ovaj ultimativni vodič je tu da te upozna sa svetom studentskih poslova.

Najpopularnija opcija je učlanjenje u neku od studentsko omladinskih zadruga. To su organizacije koje pomažu studentima da pronađu privremene, povremene ili sezonske poslove

Preko ovih zadruga možeš raditi najviše 120 dana, a poces je jednostavan: biraš poslove za koje si zainteresovan/a, a zadruga te povezuje sa poslodavcima i obezbeđujući brz dogovor.

Da bi se učlanio/la u studentsku omladinsku zadrugu, potrebna ti je lična karta, indeks i bankovni račun. Godišnja članarina je 500 dinara i nju obnavljaš svake godine.

Pogledaj: Šta su to studentsko omladinske zadruge?

U Beogradu postoji mnogo omladinskih zadruga, a jedna od njih je Studentsko omladinska zadruga SBU, u kojoj možes pronaći širok spektar poslova za studente.

Pored omladinskih zadruga, možeš istražiti širok spektar stalnih, honorarnih ili freelance poslova na portalu za zapošljavanje mladih SBU Poslovi.

Portal sadrži oglase za posao omladinskih zadruga, agencija za zapošljavanje i drugih kompanija koje žele da zaposle mlade talente. Poslovi su kategorisani, što ti omogućava brzo pronalaženje odgovarajućih poslova.

Učlani se u Viber grupu i ugrabi najbolje plaćene poslove. Klikni na: Viber grupa SBU Poslovi

Poslovi za studente nisu jedine pogodnosti ovog portala, pa na njemu možeš naći i studentske prakse i na taj način steći nova poslovna iskustva koja će ti biti značajna u životu i daljoj karijeri.

Prakse možeš pogledati na linku: Kursevi i prakse

Pronalaženje studentskog posla može biti odličan način da stekneš radno iskustvo, zaradiš novac i razviješ bitne veštine. Poslovi za studente su brojni, a tvoje mogućnosti ogromne!

Studentski smeštaj i studentske karticeStudentski smeštaj

Studentski smeštaj

Sada dolazimo pred novu dilemu. Brucoš si i počinješ studije, ali nisi iz Beograda? Bitno je da pažljivo razmotriš svoje mogućnosti stanovanja.

Jedan od popularnih izbora za studente je boravak u studentskim domovima. Studentski domovi obezbeđuju smeštaj studenata sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija.

Pravo na učešće u konkursu za studentske domove imaju studenti koji pohađaju studije prvog, drugog ili trećeg stepena, koji imaju srpsko državljanstvo, a ne žive u istom gradu u kojem se nalazi njihova institucija.

Studenti na budžetu imaju pravo na smeštaj u domovima po subvencionisanim, nižim cenama. Samofinansirajući studenti mogu da obezbede mesto u studentskim domovima ako ostane slobodnih mesta nakon raspodele domova studentima koji su na budžetu.

Međutim, studenti koji se sami finansiraju su obavezni da plaćaju više, tržišne cene za svoj smeštaj.

Studentski smeštaj

Proces prijavljivanja za smeštaj u studentski dom za brucoše počinje u septembru, dok za studente starijih godina rok za prijavu počinje početkom školske godine.

U gradu Beogradu na raspolaganju je 12 studentskih domova: Karaburma, Rifat Burdžević́, Studentski grad (u narodu poznat kao “Studenjak”), Kralj Aleksandar I (“Lola”), 4.april, Košutnjak, Patris Lumumba, Vera Blagojević́ 1 , Vera Blagojević́ 2, Slobodan Penezić́, Mika Mitrović́, i Žarko Marinković́.

Ako si student na samofinansiranju i nisi uspeo/la da obezbediš mesto u studentskim domovima, druga opcija je da nađeš privatni smeštaj. Na tebi je da odlučiš da li više voliš da živiš sam/a ili ćeš se odlučiti za ekonomičniju opciju tako što ćeš živeti cimerom ili cimerima.

Ukoliko želiš da prikupiš više informacija, pronađeš potencijalni smeštaj ili cimere, možeš istražiti Fejsbuk grupu SBU- Stanovi, domovi, kartice na kojoj se nalaze sve potrebne informacije o procesu dobijanja smeštaja u studentskim domovima, osobe koje nude smeštaj, traže cimere i sl.

Studentske kartice

Studentske kartice

Na Fejsbuk grupi SBU- Stanovi, domovi, kartice takođe možeš da saznaš više i o studentskim karticama, da vidiš kako izgleda kupovina i prodaja istih između studenata, kao i da učestvuješ u toj razmeni. U ovoj fejsbuk grupi možeš pronaći sve potrebne detalje i korisne savete o studentskim karticama i postaviti svoja pitanja i nedoumice kolegama.

Ukoliko se pitaš kako možeš doći do svoje, personalizovane studentske kartice, imaj u vidu da na izdavanje studentske kartice imaš pravo ako si redovno upisao/la zimski semestar ove školske godine. To važi bez obzira na to da li tvoje školovanje finansira budžet Republike Srbije, plaćaš školarinu samostalno ili pohađaš fakultet u Beogradu čiji osnivač nije Republika Srbija.

Za izdavanje studentske kartice, moraš poneti svoj indeks sa upisanim zimskim semestrom i navedenim statusom (budžet ili samofinansiranje), kao i svoju ličnu kartu. Ako tvoj status nije naveden u indeksu, biće ti potrebno uverenje o redovnom studiranju koje izdaje tvoj fakultet ili visokoškolska ustanova.

Studentska kartica, često poznata i kao ’studentska kartica za menzu’, mada pruža mnogo više usluga i benefita od same menze, je izuzetno važan dokument. Pomoću nje možeš koristiti studentske usluge Ustanove Studentski centar “Beograd”, a pored menze, njom možeš i da plaćaš stanarinu za dom, a služi i kao elektronski novčanik i kao zdravstvena kartica za lečenje u Studentskoj poliklinici.

Takođe, možeš je koristiti za prijavu prenoćišta, uplatu teretane, otvaranje elektronskih brava na vratima soba i drugih prostorija, uključivanje svetala u sobama, izdavanje lekarskog uverenja u Studentskoj poliklinici i iskorišćavanje beneficija ISIC i EYCA kartica.

Info o korišćenju i aktiviranju kartica, možeš pročitati na: Studentske kartice

Studentske menze u Beogradu

studentske menze

Kao student na državnom Univerzitetu u Beogradu, imaš privilegiju na obroke u studentskim restoranima. Ali da bi uživao/la u ovoj pogodnosti, biće ti potrebna studentska kartica i žeton, koji ti omogućavaju ulazak u kafeteriju i pristup priboru za ručavanje.

Ako je tvoje prijavljeno prebivalište van teritorije Beograda, imaš pravo na tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera) u studentskim restoranima. S druge strane, ako ti je prijavljeno prebivalište u Beogradu, imaš pravo na jedan obrok dnevno (doručak ili ručak ili večera).

Studenti čije školovanje finansira Vlada Srbije mogu da uživaju u obroku po subvencionisanim cenama, dok samofinansirajući studenti mogu da koriste obroke po nešto višim cenama.

Za detalje o cenama u studentskim menzama i studentskim restoranima, pogledajte sledeće cene po obroku:

Budžetske cene: doručak – 56,00 dinara, ručak – 120,00 dinara, večera – 90,00 dinara, dnevno – 266,00 dinara.

Ekonomične cene: doručak – 130,00 dinara, ručak – 310,00 dinara, večera – 240,00 dinara, dnevno – 680,00 dinara.

Univerzitet u Beogradu obezbeđuje organizovane trpezarije u 14 studentskih restorana širom grada i priprema preko 60.000 svežih obroka dnevno.

Ovi restorani se nalaze na povoljnim lokacijama u blizini studentskih domova ili fakulteta, što studentima olakšava organizovanje obroka tokom pauza između predavanja i vežbi.

Studentske menze se nalaze na sledećim adresama:

 1. Patris, Ljubice Luković 1
 2. Karaburma, Mije Kovačevića 7b
 3. Rifat, Milana Rakića 77
 4. Kralj Aleksandar I, Bul. Kralja Aleksandra 75
 5. Voždovac, Vojvode Stepe 320
 6. Košutnjak, Blagoja Parovića 156
 7. Zemun, Cara Dušana 254
 8. Studentski grad, Tošin Bunar 151
 9. Mika Mitrović, Kralja Vladimira 33
 10. Obilićev venac, Obilićev venac 4
 11. Đušina, Đušina 5
 12. Agronom, Nemanjina 6, Zemun
 13. Farmaceut, Vojvode Stepe 450
 14. Glumac, Bulevar umetnosti 20

Istraži menze u Beogradu jer je ovo dobar način da zadovoljiš svoje dnevne potrebe za ishranom. Maksimalno iskoristi sve benefite činjenice da si na fakultetu. Prijatno!

Prevoz – autobuska karta za studente

Prevoz - autobuska karta za studente

Možda se pitaš sada kada si student, kako da obezbediš sebi prevoz po najpovoljnijim uslovima. Ovo je pravo mesto za tebe, da to i saznaš! Bilo da želiš da izvadiš ili produžiš rok važenja svoje autobuske kartice za predstojeću školsku godinu, ovaj ultimativni vodič za brucoše će ti dati odgovor.

Ukoliko imaš karticu za studente iz prethodne školske godine, imaj u vidu da ona važi do 31. oktobra tekuće godine.

Međutim, ukoliko si tek upisao/la prvu godinu fakulteta, moraćeš da nabaviš novu autobusku kartu. Evo šta je potrebno da pripremiš da bi se izvadila ili produžila autobuska karta za studente:

 • Originalna potvrda o pohađanju škole ili univerziteta za celu akademsku godinu
 • Fotokopija tvoje lične karte

Imaj na umu da samo studenti do 26 godina (studenti osnovnih, postdiplomskih i master studija) imaju pravo na autobusku karticu za studente. Izuzetak su studenti doktorskih studija i medicinskih fakulteta koji mogu imati studentske legitimacije do 28. godine.

Ukoliko živiš i studiraš u Beogradu imaš mogućnost da dobiješ mesečnu autobusku kartu po sniženoj ceni. Snižena cena karte za studente iznosi 1000 dinara mesečno. Međutim, imaj na umu da ćeš morati da ispoštuješ prethodnu proceduru da bi dobio/la ovu studentsku beneficiju.

Ako ti se ovo čini napornim, seti se da bez studentske autobuske karte, redovna mesečna autobuska karta košta između 2.200 i 3.300 dinara mesečno, u zavisnosti od zone kojom putuješ.

Alternativno, ako nemaš svakodnevne obaveze po gradu, takođe možeš razmisliti o kupovini vremenske, dnevne ili mesečne karte. Razlika u ceni je značajna, pa dobro razmisli koja opcija ti najviše odgovara.

Studentska poliklinika

Studentska poliklinika

Na tvom putovanju kroz fakultetsko obrazovanje, važno je da daš prioritet svom zdravlju. Zato je bitno da se upoznaš sa Studentskom poliklinikom koja je vitalni resurs za oko 120.000 studenata sa javnih i privatnih univerziteta i visokoškolskih ustanova u Beogradu.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata pruža sveobuhvatne zdravstvene usluge studentima, pokrivajući različite medicinske oblasti.

Bilo da ti je potrebna opšta medicinska njega, ginekologija, stomatologija, oftamologija, ORL, dermatologija i venerologija, neuropsihijatrija, fizikalna medicina i rehabilitacija, prevencija HIV/AIDS-a i polno prenosivih infekcija, laboratorijska dijagnostika, radiofonska i ultrazvučna dijagnostika, interna medicina ili minimalno invaziona hirurgija, Studentska poliklinika te pokriva.

Pored redovnih medicinskih usluga, Studentska poliklinika obavlja i lekarske preglede studenata koji se prijavljuju u studentske domove, izdaje lekarska uverenja za upis na fakultet, uverenja za dobijanje vozačke dozvole kategorije B, lekarska uverenja vezana za vizu i sve vrste lekarskih pregleda potrebnih za administrativne svrhe na univerzitetu.

Studentska poliklinika postoji na više lokacija u Beogradu:

 1. Krunska, sa radnim vremenom od 07:00 do 20:00 časova, koja se nalazi u ulici Krunska 57;
 2. Stacionar, otvoren 24 sata, nalazi se u ulici Prote Mateje 29;
 3. Novi Beograd, otvoren od 07:00 do 15:30, nalazi se na adresi Studentski grad, I blok, F krilo (Tošin bunar 147);
 4. Karaburma, otvorena od 08:00 do 15:30 časova, koja se nalazi u ulici Mije Kovačevića 7B.

Ne zaboravi da se upoznaš sa dostupnim uslugama i lokacijama i ne oklevaj da potražiš medicinsku pomoć kada je to potrebno. Tvoje zdravlje je važno!

Mentalno zdravlje studenata

Mentalno zdravlje studenata

Kao brucoš koji tek počinje svoje fakultetsko putovanje, od suštinskog je značaja da prepoznaš da početak studiranja može doneti razne promene i izazove koji mogu uticati na tvoje mentalno zdravlje – od prilagođavanja novom okruženju i akademskim zahtevima do upravljanja odnosima i ličnog rasta.

Ovaj ultimativni vodič za brucoše ima za cilj da ti pruži uvid i resurse koji će podržati tvoje mentalno zdravlje tokom ovog transformativnog vremena.

Fakultet uvek sa sobom nosi povećana akademska očekivanja, novu društvenu dinamiku i potrebu za većom nezavisnošću. Ove promene se mogu činiti prevelikim i dovesti do stresa, anksioznosti ili drugih problema sa mentalnim zdravljem. Zapamtite, niste sami u suočavanju sa ovim izazovima, a traženje podrške je ključno.

U Srbiji, postoji više institucija i organizacija koje se bave mentalnim zdravljem koje daju pogodnosti i popuste za studente, o njima se možeš više obavestiti, pogledati već postavljena pitanja ili postaviti neko novo pitanje na fejsbuk grupi Studenti beogradskih univerziteta – SBU.

Kada je besplatna terapija u pitanju, imaj u vidu da većina Domova zdravlja i svi kliničko bolnički centri u Srbiji imaju službe za zaštitu mentalnog zdravlja, kao i da ti je dostupno besplatno psihološko savetovalište u Domu omladine Beograda – na adresi Makedonska 22/IV, Beograd.

Dežurnog psihologa možeš kontaktirati na: 064/3925300, kao i pročitati više o besplatnim psihološkim savetovalištima na Dom omladine – radionice, Više o besplatnim terapijama, takođe, možeš pročitati na Besplatna psihološka pomoć.

Ako imaš problema sa mentalnim zdravljem, ne oklevaj da se obratiš svim raspoloživim resursima. Oni mogu da ti obezbede bezbedan prostor da razgovaraš o svojim brigama, da ti ponude smernice i povežu te sa odgovarajućim uslugama.

Takođe, ukoliko želiš da pričas sa kolegama o mentalnom zdravlju i stvoriš konekcije sa osobama koje dele iste probleme, pridruži se Messenger grupi SBU Mentalno zdravlje.

Slobodno vreme i druženje

Slobodno vreme i druženje

Kao brucošu koji tek kreće na fakultet, od suštinskog je značaja pronalaženje načina da maksimalno iskoristiš svoje slobodno vreme i povežeš se sa svojim kolegama studentima.

Srećom, ovaj ultimativni vodič za brucoše je tu da te uvede u to kako Facebook grupe mogu biti tvoje rešenje koje nudi riznicu zabave i mnogo mogućnosti za upoznavanje novih ljudi.

Jedna fantastična Facebook grupa koja ti može proširiti vidike je Grupa SBU – Putovanja u kojoj se okupljaju ljubitelji putovanja među studentima. Ovde ćeš otkriti centar za razmenu iskustava, putopisa i neprocenjivih saveta.

Bez obzira da li tražiš preporuke za svoju sledeću avanturu ili želiš da razmenjuješ priče sa kolegama, ova grupa pruža platformu za povezivanje sa pojedincima koji isto misle.

Slično, Grupa SBU – Kupujem, prodajem služi kao pogodno tržište za studente koji žele da kupuju ili prodaju lične stvari. Treba ti udžbenik, nameštaj ili elektronika po razumnoj ceni? Ova grupa nudi ti prostor da se povežeš, sklapaš dogovore i zadovoljiš svoje studentske potrebe.

Ako si ljubitelj životinja, Grupa SBU – Ljubimci je zajednica kojoj se moraš pridružiti. Bez obzira da li si već vlasnik kućnog ljubimca, budući roditelj ili jednostavno voliš životinje, ova grupa je utočište za deljenje fotografija kućnih ljubimaca, traženje saveta u vezi sa njima i povezivanje sa kolegama entuzijastima životinja.

Slobodno vreme i druženje

Na raspolaganju ti je i Messenger grupa SBU Ljubimci, pa se pridruži i započni svoj fakultetski život na poseban način.

Pored ove, za tebe imamo još Messenger grupa koje mogu biti fantastičan način da ostaneš povezan/a sa prijateljima i kolegama. To su: SBU meme, SBU Aktivnosti, SBU Svakodnevica, SBU Opšte ćaskanje, Popravljanje raspoloženja, kao i grupa koja je napravljena baš za tebe kao brucoša: SBU Brucoši.

Aktivnim učešćem u ovim Facebook grupama i Messenger zajednicama, naći ćeš mnoštvo mogućnosti da poboljšaš svoje iskustvo na fakultetu, zabaviš se, stvoriš neka nova prijateljstva i maksimalno iskoristiš svoje slobodno vreme kao brucoš.

Šta je to SBU zajednica?

Na kraju, detaljno se informiši na temu kako je nastala SBU zajednica, šta je to SBU i čemu služi SBU zajednica.

Pročitaj info klikom na: Info o SBU zajednici

Srećno istraživanje i druženje!

Podelite tekst: